PUBLICITAT

Les dones veuen la situació política menys «dolenta» que els homes

  • Al sector femení, disminueix més de quatre punts la percepció negativa del panorama general actual
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

El Centre de Recerca Sociològica (CRES) va publicar recentment els resultats ampliats de l'enquesta política publicada el mes passat, amb les variables segmentades per sexe, edat, estudis i situació laboral. De fet, en la primera onada de resultats el passat mes de febrer també es va produir aquesta ampliació, que va posar de manifest com les dones valoraven amb millor nota els polítics del país. En aquest cas, la segmentació de l'enquesta política torna a apuntar a un major marge de confiança en el sector femení pel que fa a «la qualificació de la situació política d'Andorra actualment». En aquest sentit, si bé un 62% dels homes va titllar aquesta de «dolenta o molt dolenta», entre les dones el percentatge es va reduir més de quatre punts, fins arribar al 57,8%. En canvi, la percepció d'aquesta situació com a «regular» és major entre les dones, en aquest cas amb un percentatge cinc punts superior als homes.

En una mateixa línia, a l'afirmació de si «els polítics tenen en compte el que pensa la gent», el 78,2% dels homes es va mostrar «més aviat en desacord», mentre que en el cas de les dones la percepció d'una baixa capacitat d'escoltar allò que la ciutadania vol és del 75,5%. L'acord en aquesta afirmació és pràcticament idèntic entre tots dos sexes, amb la qual cosa és l'opció «no contesta» la que aclapara els vots diferencials.

Polítics i benefici propi / En el cas de l'afirmació «els polítics busquen el benefici propi», les dones sí que es mostren més crítiques que els homes, constituint aquest un dels dos únics casos de major desconfiança en el sector femení. Concretament, un 63% es van mostrar «més aviat d'acord», quan entre els homes el grau d'assimilació va ser del 58,1%. També hi ha més desconfiança entre les dones en el fet que la gent del carrer pugui «influir en allò que fan els polítics», ja que un 55,2% es va mostrar en desacord amb l'afirmació, mentre que als homes es va registrar un 45,3%. De fet, el col·lectiu masculí va considerar en un 48,7% que la gent del carrer sí que pot influir, a una gran distància de les dones, que només va confiar en un 39,1%.

Cada cop més crítiques / Finalment, és considerable el descens en la valoració femenina en una escala del 0 al 10 dels polítics andorrans. A diferència de l'anterior enquesta, de la mitjana de valoració del 4,2 sobre 10, tant homes com dones van puntar amb aquesta nota els tres representants principals: Jaume Bartumeu, Joan Gabriel i Eusebi Nomen. El que no diferencia l'enquesta és la valoració per cadascun dels líders, un aspecte a tenir en compte per a futures publicacions segmentades.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT