Andorra La Vella
AS vol modificar la llei d’immigració per atraure talent
Nomen afirma que el país necessita consumidors d’alt poder adquisitiu
Reactivar l’economia és un dels principals objectius a assolir si Andorra Sobirana (AS) arriba al Govern. Amb un gest simbòlic, el seu cap de llista, Eusebi Nomen, va explicar ahir davant les portes de la CASS com pensa fer-ho: «No hem d’atraure empreses, sinó emprenedors, persones que crein riquesa», va afirmar, tot assegurant que Andorra necessita «consumidors d’alt poder adquisitiu que visquin permanent» al país. Per aconseguir-ho, Nomen va afegir que és imprescindible modificar la llei d’immigració, fent-la «més àgil», fixant residències de més 183 dies i obligant a establir el centre d’interès econòmic i vital al Principat. «Fins ara la inversió estrangera s’havia centrat en atraure empreses cap aquí i deslocalitzar els seus beneficis [...] però això ja està vist que no funciona», va criticar el cap de llista.
Amb la seva proposta, aquests nous residents exigiran béns i serveis de qualitat, el que farà augmentar el nivell del comerç actual que tant atrau al «turisme de masses». Per tant, el model econòmic d’AS s’ha d’obrir «vers les persones d’alt poder adquisitiu enlloc de vers la deslocalització de societats». Això, però, a més de refer el model d’immigració, també implicarà refer el model tributari i, referent a la seguretat jurídica, Nomen va considerar que «hem de despullar a la Justícia de la seva vessant política».
En clau financera, el cap de llista d’AS va assegurar que crearan una normativa bancària «clara», ja que actualment existeixen unes institucions «molt limitadores» que «confonen els requisits» i dificulten els processos d’obertures de comptes bancaris.
L’atracció del «talent generador de riquesa», segons AS, també millorarà la gestió del model de societats i patrimonis familiars, com ara trust no financers, family offices o fundacions privades.
Amb tot, Nomen va admetre que el que de ben «segur» podem oferir és «qualitat de vida i seguretat ciutadana», quelcom imprescindible per a aquest tipus de residents, segons AS. Ara bé, «sempre que no ens precipitem amb un aocrd d’associació amb la UE», va matisar.