PUBLICITAT

L'ONU baixa Andorra 2 posicions al rànquing de desenvolupament

  • L'informe analitza 194 països i situa el Principat al lloc 30 pel que fa al grau de riquesa i qualitat de vida ciutadana
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Gent gaudint d'un àpat a la natura a Sorteny, aquest estiu Foto: ORIOL LLAURADÓ

Andorra ocupa la 30a posició mundial pel que fa a desenvolupament humà. Així es desprèn de l'informe que les Nacions Unides publica anualment, i que analitza les dades estadístiques facilitades per un total de 194 països. Tal i com mostra l'informe, el Principat ha caigut dues posicions respecte la situació de l'any passat.

L'ONU, a través del seu Informe de Desenvolupament Humà, dóna una qualificació al país andorrà de 0,824 sobre 1. Fa un any la puntuació era de 0,822, però malgrat créixer, ho han fet en major mesura que països en situacions de riquesa i de qualitat de vida similars a les del Principat. Així, l'any passat Andorra estava a la posició 28, i fa dos anys a la posició 27. Actualment el seu índex de desenvolupament el situa entre els països d'Eslovènia i d'Eslovàquia, i per sobre de països com Qatar, Portugal o l'Argentina.

En una comparativa amb els països veïns, però, el Principat hi surt perdent, segons es desprèn de l'informe de l'ONU. Espanya ocupa la posició número 20 amb una qualificació de 0,863 i França encara està més amunt, a la posició 14 amb 0,872 de qualificació. Però com en el cas andorrà, totes dues han perdut posicions en aquest rànquing mundial. Fa un any estaven a la posició 8 i a la 15 respectivament. Amb tot, però, tots dos països, també Andorra, es troben per sobre de la mitjana establerta entre els països europeus i de l'Àsia Central, fixada en 0,702. En canvi, Andorra no assoleix la xifra mitjana dels països de l'OCDE, situada en 0,879 punts.

D'altra banda, la taxa que separa els països amb desenvolupament humà molt alt dels països amb un desenvolupament humà alt se situa als 0,788 punts. Barbados està per sobre, i les Bahames per sota.

Pel que fa a les primeres posicions, el desenvolupament humà mundial està encapçalat un any més per Noruega, amb 0,938 punts. Austràlia repeteix també la segona posició, seguida per Nova Zelanda i els Estats Units. A la cua s'hi situen Zimbabwe, amb només 0,140 punts, i la República Democràtica del Congo, amb 0,239.

elevats ingressos per càpita / L'estudi realitzat per les Nacions Unides pren com a principal referència per efectuar les seves qualificacions aspectes com l'esperança de vida al néixer, la mitjana d'anys d'ensenyament escolar de la població o l'ingrés nacional brut per càpita. Pel que fa a aquestes darreres xifres, l'ONU informa que a Andorra és de 38.056 dòlars per persona, uns ingressos molt més elevats que en el cas francès i espanyol. La xifra del país que encapçala el rànquing, Noruega, és de 58.810 dòlars.

D'altra banda, l'Informe sobre el Desenvolupament humà també té en compte aspectes com el total de població que ha completat l'educació secundària o el percentatge de dones que participen a la màxima representació política. Segons l'ONU, a Andorra, el 50,8% de les dones i el 50,9% dels homes té ensenyaments secundaris. En aquest sentit el Principat està bastant per sota dels dos països veïns. Tots dos superen el 70%. Pel que fa a les dones que exerceixen la política, a Andorra representen el 25% del total.

Cal constatar que el Principat no facilita totes les dades sol·licitades per l'ONU, motiu pel qual en certes classificacions no poden establir-se comparacions, com és el cas de la percepció de la seguretat, la taxa d'usos d'anticonceptius, la població en risc de patir pobresa o la valoració de la llibertat de premsa existent al país.

En canvi, Andorra sí que facilita informació referent a la superfície d'àrea protegida, que és del 6% o el percentatge de població que viu en zona urbana, i que és del 88%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT