PUBLICITAT

Confirmat que el cos trobat al riu correspon al del desaparegut

  • Les seqüeles d'una recent operació permeten realitzar la identificació definitiva
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Agents fotografien el cos trobat al riu, aquest dimarts Foto: ORIOL LLAURADÓ

Les investigacions policials per la desaparició d'Armando Augusto Lopes i la investigació per la troballa d'un cos sense vida al riu Valira dimarts passat van arribar ahir a la mateixa conclusió final. Tal i com va informar la Policia, el cadàver de l'home que va aparèixer al llit del riu correspon al de l'obrer portuguès desaparegut el passat 11 d'octubre a la vila d'Escaldes-Engordany.

Han calgut quatre dies per arribar a aquesta conclusió, després d'efectuar l'autòpsia corresponent i les posteriors investigacions i informes mèdics. L'estat del cos, que portava dies al riu, va complicar les tasques d'identificació, segons va informar la Policia.

La prova definitiva no es va concretar fins ahir, i parteix d'una intervenció quirúrgica a la que Lopes s'havia sotmès unes setmanes abans de desaparèixer, arran d'una afectació a la columna vertebral. Durant aquesta operació se li va inserir a l'esquena una peça metàl·lica, la qual portava un número de sèrie individual. Aquesta xifra coincideix amb la que hi havia a la peça metàl·lica que també tenia inserida a l'esquena el cos sense vida trobat dimarts. Per tal de dur a terme la confirmació, els agents policials van procedir a la localització de metge del Principat que havia operat a Lopes, i que va facilitar el seu expedient mèdic.

Aquesta prova final se suma a d'altres elements que havien portat la investigació cap a determinar que la identitat del cos del riu corresponia a Armando Augusto Lopes. Les característiques morfològiques eren coincidents i durant l'autòpsia, efectuada el mateix dia de la troballa, els forenses van constatar que el cadàver tenia un dit amputat, igual que Lopes.

prop d'un mes d'incertesa / Amb tot, i després de pràcticament un mes des que l'obrer portuguès de 49 anys desaparegués, es dóna per tancada la seva recerca. Va ser el 20 d'octubre quan familiars de Lopes van alertar a la Policia de la seva desaparició. Agents del cos, ajudats per efectius dels Bombers, van iniciar un dispositiu de recerca per Escaldes i per zones limítrofes, sense cap indici o prova positiva. Com a conseqüència, el 28 d'octubre el ministeri d'Interior va donar per tancada la seva recerca.

Des del primer moment la seva família va descartar que Lopes hagués fugit, ja que no havia comunicat aquesta voluntat a cap de les persones pròximes al seu dia a dia i també tenint en compte que l'11 d'octubre, l'última vegada què va ser vist, s'havia deixat el mòbil i la cartera a la pensió escaldenca on vivia.

Lopes era natural de Tinhela-Valpaços però residia al Principat des de feia 20 anys. Tenia dos fills i es trobava en ple procés de separació. De fet, dies abans havia viatjat a Portugal per tractar l'assumpte.

El que encara no s'ha determinat plenament és la causa de la mort. El cos trobat al riu presentava contusions lleus, però des del primer moment va quedar descartada l'opció de l'homicidi. Lopes podria haver caigut al riu i, a causa de l'impacte de la caiguda, probablement hauria perdut el coneixement i hauria mort per ofegament. Durant el dia dels fets es trobava en els últims dies de baixa per aquesta operació a la columna vertebral. En breu havia de reincorporar-se a la feina, al sector de la construcció.

Pel que fa al dia de la troballa del cadàver, va ser l'alerta d'un turista francès la que va iniciar tot el procés de rescat. El cadàver era visible des de diferents punts de la via.

Segons van apuntar les investigacions policials, el cos de l'home feia dies que estava al riu, tot i que en «un punt més alt». Les pluges caigudes els darrers dies i la conseqüent crescuda del cabal van arrossegar-lo fins aquesta zona més accessible als caminants.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT