PUBLICITAT

Un mes menys de neu per culpa del canvi climàtic

  • Un informe explica les conseqüències d'un augment de 2 graus de la temperatura
EL PERIÒDIC
LUCHON

Periodic
Les pistes de Soldeu Foto: ONA MORANTE

Els Pirineus han perdut 15 dies de neu les últimes dècades com a conseqüència del canvi climàtic. Així ho recull la síntesi dels primers treballs que ha realitzat l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic i que es van presentar, nou mesos després de la creació d'aquest ens, en el marc del Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP). Les previsions, però, són encara més alarmants: un augment de 2 graus de la temperatura, que és un escenari probable, significaria la pèrdua d'un mes d'innivació a partir de 1.500 metres, un problema per al medi ambient i també per a l'activitat de les estacions d'esquí.

L'informe de l'Observatori és prou contundent: «Si es passa de tres a dos mesos de neu, les estacions d'esquí poden arribar a perdre un quart del seu volum de negoci». No és estrany, doncs, que el canvi climàtic hagi deixat de ser una quimera de científics i ecologistes per convertir-se, els últims anys, en part de l'agenda de polítics i empresaris.

Andorra participa en l'Observatori, i és que és evident que les conseqüències del canvi climàtic tindran efectes negatius no només des del punt de vista ambiental , sinó també des de la perspectiva econòmica. Al capdavall, de tots és sabut que el turisme de neu és un dels pilars de l'economia del país.

Des de l'any 1900, la temperatura al massís dels Pirineus ha augmentat de mitjana 1,1 graus. A més, entre l'any 1971 i el 2008, es van perdre entre 10 i 15 dies d'innivació, segons la regió pirinenca.

Per a l'ecosistema, l'amenaça és seriosa: si es continua per aquest camí, un 60% de les espècies vegetals de muntanya es perdran. Això, evidentment, també repercutirà sobre la fauna. Com diuen els experts, no actuar ja no és una opció.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT