PUBLICITAT

Ser a Nova York té el seu cost

  • Bartumeu justifica els comptes dels 713 euros per habitació, uns 400 euros menys que els de l'últim viatge liberal
M. R.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, escoltant a Eusebi Nomen, ahir Foto: ORIOL LLAURADÓ

¿Els 713,48 euros que va costar cada habitació al viatge fet per la delegació andorrana a l'Assemblea General de les Nacions Unides de Nova York són una despesa o una inversió? Amb aquesta reflexió com a rerefons diplomàtic en què cap dels consellers va incidir, el líder d'ApC, Eusebi Nomen, va demanar a Jaume Bartumeu el preu pagat pel Govern en concepte d'aquell viatge. El líder de l'Executiu va justificar allò que el Portaveu, Bruno Bartolomé, havia afirmat la setmana passada, quan aquest havia assenyalat que era «menys» del que havia sortit a la premsa. Concretament, el preu va superar lleugerament els 700 euros que, multiplicats pels cinc integrants de la delegació que va participar a l'assemblea de l'ONU i per les cinc nits que s'hi van estar allà, sumen un total de 14.269,60 euros.

La representació andorrana estava formada, a més de Bartumeu, per la cap de Gabinet, la directora de Protocol, un agent de seguretat recomanat «per raons on el Govern no hi entra» i, finalment, l'esposa del cap de Govern, una de les convidades al sopar ofert per la Primera Dama nordamericana i que va fer exactament el mateix que les seves predecessores.

La selecció de l'estada va respondre, segons Bartumeu, bàsicament a motius de seguretat. Era «un hotel recomanat per la representació permanent d'Andorra a l'ONU» i, a més, «d'acord a les recomanacions dels serveis secrets». De fet, l'administració estadounidenca s'encarrega de la seguretat a la ciutat durant els dies de l'assemblea, però per això cal que els hotels on s'allotgin els dirigents estiguin prop dels «corredors» habilitats durant aquells dies per desplaçar-se en direcció a la seu de l'ONU. A més, han de possibilitar la ubicació d'aquests agents en les habitacions annexes a la delegació durant les 24 hores del dia. Bartumeu va justificar que «hotels de categoria inferior no acostumen a reunir aquests requisits» i que, a la data en què es va produir el viatge, aquell era el preu estipulat.

Però per si encara es qüestionessin tots aquests aspectes, i «sense voler criticar-ho, com tampoc ho vaig criticar en el seu moment», el cap de Govern va recordar que «el meu predecessor», és a dir, Albert Pintat, va haver de gastar –o destinar, segons es miri en funció de la resposta a la reflexió inicial– 1.290 euros per habitació. En virtut de la resposta de Bartumeu, el viatge va ser una inversió tenint en compte la repercussió diplomàtica. La posició d'ApC no va quedar tan clara, i tampoc va sorgir ahir cap veu que recordés com l'any passat van ser els reformistes els qui van qüestionar la no presència d'Andorra en aquell «aparador internacional». El que és una evidència és que ser a Nova York té el seu cost.

Postures irreconciliables

Les tres preguntes de Nomen qüestionant el nomenament com a funcionari del secretari general del Govern, Alexandre Cucurella, «donant a un polític el dret a ser funcionari per tota la vida», sumades a la crítica a Bartumeu ja en l'última interpel·lació per tenir un despatx d'advocats que «assessora el Comú d'Encamp» , van servir al cap de Govern per instar el líder d'ApC a «revisar l'ètica i la seriositat en l'exercici de l'activitat política» i recordar-li com, cada cop més, «fer una oposició de cop baix és la marca de la casa del Senyor Nomen».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT