PUBLICITAT

La capital prepara un paquet de mesures anticrisi de cara el 2011

  • La supressió de les hores extres permetrà a la corporació un estalvi de 50.000 euros
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una sessió de Consell de Comú celebrada aquest any Foto: ONA MORANTE

Andorra la Vella està elaborant un paquet de mesures anticrisi per tal de reduir la despesa comunal i garantir el pagament als seus treballadors. Així ho va informar ahir la cònsol, Rosa Ferrer, i la pròpia oposició, a través del conseller Jordi Minguillón. L'oposició també està involucrada en aquest treball d'estrènyer el cinturó de les arques comunals.

Minguillón va informar que el paquet de mesures es concretarà properament i que ja afectarà el pressupost de l'any vinent. El conseller de l'oposició va justificar aquestes mesures de contenció perquè «s'ha de modular la despesa per poder aguantar» la situació econòmica del Comú, i va afegir que si no s'actua, «no tindrem diners per pagar i hem de garantir els pagaments a final de mes».

Una d'aquestes mesures és la rebaixa de les qualificacions per al pagament del GAdA 2008-2009. Ferrer va explicar que aquest punt s'havia avançat a la presentació del contingut del paquet anticrisi ja que el Comú havia garantit als treballadors el pagament de les compensacions aquest novembre. La cònsol va assegurar que els diners es pagaran segons els terminis previstos, tot i el recurs que el SITCA ha presentat a la Batllia, ja que aquest «no té efectes suspensius». En qualsevol cas, Ferrer va manifestar que esperaran la decisió del Batlle i en cas que aquest resolgui a favor del sindicat, acceptarien pagar el restant que dicti la sentència.

ADÉU A LES HORES EXTRES/ La corporació ultima les mesures anticrisi, però ja fa mesos que treballa diferents aspectes per tal de contenir la despesa comunal. Un exemple d'aquest esforç, que en aquest cas si que compta amb l'aprovació del SITCA, és el Reglament de sistemes de compensació aprovat ahir. Aquest regula aspectes com els desplaçaments dels treballadors, les dietes, les formacions o les hores treballades fora de l'horari comunal. En aquest sentit, el Comú ha eliminat la retribució de les hores extres, que seran substituïdes per hores festives. Només els treballadors del dispositiu Andneu, que retiren la neu de la via pública, rebran retribucions per treballar fora de l'horari establert.

El Comú s'estalvia amb la supressió de les hores extres al voltant de 50.000 euros. Segons va informar la corporació, al 2008 van pagar 106.000 euros en concepte d'hores treballades fora de l'horari establert i el 2009 es va reduir a 55.000 euros. Una xifra que ara es limitarà a pràcticament zero, a excepció del què es pagui als treballadors d'Andneu.

Ferrer va assegurar que hi ha treballadors, sempre els mateixos, que aquests darrers anys s'han tret sobresous importants. Fins i tot hi havia qui «doblava el seu sou mensual», va manifestar la cònsol.

El reglament també marca com es podran acollir a la flexibilitat laboral els treballadors que hagin tingut infants fins que aquests menors tinguin deu anys, així com els que tinguin familiars amb malalties molt greus o amb una discapacitat greu. Per a poder-se acollir a aquesta flexibilitat caldrà un informe dels caps i es donarà prioritat a les famílies monoparentals.

Segons va puntualitzar la cònsol, s'ha establert un criteri igual per a tots els departaments, cosa que fins ara no passava. Ferrer va assegurar que el reglament s'ha elaborat en «total consens» amb el sindicat comunal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT