PUBLICITAT

El nombre de pensionistes creix en 2.000 persones els darrers 4 anys

  • La taxa de dependència cau i se situa en 4,18 treballadors per cada assalariat passiu
CLARA GARNICA
ESCALDES.ENGORDANY

El Principat té comptabilitzats un total d’11.790 pensionistes, repartits entre la branca de jubilació (9.909 persones) i la general (1.881 persones). Aquesta xifra representa almenys el 15% del total de la població que hi ha al país, tenint en compte les dades de la població andorrana facilitades pel Departament d’Estadística, (i que es calcula que estan sobrevalorades). Amb tot, la tendència d’augment dels pensionistes no ha parat de créixer: els darrers quatre anys ha crescut en més de 2.000 persones.

Segons es desprèn de les dades de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, s’ha passat dels 9.766 pensionistes l’agost del 2006 (1.424 de la branca general i 8.342 de la branca jubilació) als 11.790 del passat mes estival. L’increment en aquest lustre és del 17%.

Les xifres demostren que la població envelleix a una velocitat considerable. Paral·lelament, no es produeix un relleu generacional al mercat laboral. Així, de la mateixa manera que en els darrers anys ha crescut la població passiva, l’activa no ha parat de davallar. Fa només dos anys la població assalariada superava les 41.300 persones. Actualment n’hi ha 2.000 menys, la mateixa xifra que ha guanyat la branca de pensionistes. Tampoc ajuden les altes de persones assegurades, que sumen 16.927 en el què portem d’any, quan s’han donat de baixa 20.604 en el mateix període.

És a dir, que la CASS ha de pagar cada vegada més pensions, però rep menys diners per fer-ho des de la branca d’assalariats. Per posar algun exemple, actualment la Seguretat Social paga una mitjana de 439 euros als jubilats, de 645 euros a les persones minusvàlides de més de 65 anys, de 440 a les persones minusvàlides per accident laboral i de 337 a les persones vídues.

BAIXA LA TAXA DE DEPENDÈNCIA/ Com a conseqüència de la disminució de la diferència entre pensionistes i assalariats, també s’ha reduït la taxa de dependència, que calcula quants treballadors hi ha per assalariats passius, és a dir, pensionistes de la branca de vellesa. Les últimes dades de la CASS indiquen que aquesta taxa se situa en el 4,18, un punt menys que al mes anterior, i 12 dècimes menys que fa un any. Lluny queden les xifres del 2006, quan hi havia gairebé sis treballadors per cada pensionista. La xifra més baixa es va assolir el passat maig, amb una taxa de dependència del 4,12.

D’altra banda, la CASS també ha facilitat el nombre d’accidents laborals. En el què portem d’any, n’hi ha hagut un total de 3.039, que han comportat 1.507 baixes laborals. Aquestes baixes han estat especialment llargues al sector de la producció i distribució d’energia elèctrica, amb una mitjana de 86 dies per baixa. En canvi, al sector ramader i agrícola la mitjana de les baixes és de 24 dies. Per nombre, és al sector de la construcció on s’han comptabilitat més accidents de feina, amb 754.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT