PUBLICITAT

Bartumeu diu que s'ha utilitzat la Carta de l'Autonomia Local per fer parroquialisme

  • Els reformistes demanen al Govern els motius de la possible retallada
  • L'Executiu afegirà al projecte de pressupost les comparatives amb el 2009
20101103192402959
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimecres.. Foto: ANA / M. T.
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, s'ha mostrat contundent aqueet dimecres a la tarda en afirmar que "ja n'hi ha prou d'utilitzar temes d'estat per fer política de parti"'. Ho ha fet en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i en referència a la Carta de l'Autonomia Local i el que ell qualifica d'utilització per fer "política parroquialista". Bartumeu ha centrat les seves crítiques sobre el cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, dient que "en 14 anys de governs liberals", l'exministre "mai havia reclamat" la Carta de l'Autonomia Local. Bartumeu ha lamentat que ara es doni a entendre que qui vol retallar el text firmat a Estrasburg sigui el Govern que l'ha firmat. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, també s'ha valorat la rebaixa de l'aportació dels comuns a Andorra Turisme.
Bartumeu també ha anunciat que, com a molt tard dilluns vinent, es tramitarà a Sindicatura una ampliació de la memòria del projecte de pressupost per incloure les comparatives amb el del 2009 que han demanat els grups de l'oposició, els quals han criticat que es comparés amb les xifres del projecte de pressupost del 2010 que no va prosperar. Tot i això, Bartumeu no creu que hi hagi "cap problema especial en la tramitació" i ha assegurat que a la ciutadania, aquesta qüestió "li és absolutament igual". L'objectiu d'aquesta decisió és la voluntat d'aclarir la situació i fer que el projecte es pugui debatre i no quedi encallat.

Bartumeu ha dit que "podríem fer un llarg debat" sobre el que diu la Llei general de finances públiques, sobre com s'ha de fer la tramitació pressupostària i sobre què diu el Reglament del Consell General. També ha afegit que es podria discutir si el pressupost anterior que esmenta la llei es refereix "al del 2009 prorrogat, o al del 2009 prorrogat de funcionament més els crèdits extraordinaris votats, o al del 2009 votat pel Consell General incloent la inversió que no s'ha executat perquè ja es va portar a terme el 2009", però ha indicat que no vol entrar en la discussió perquè considera que és una qüestió "que a la ciutadania li és absolutament igual". Bartumeu ha dit que el que demana la ciutadania és tenir un pressupost per poder arreglar els temes del dia a dia, i ha assegurat que amb aquests debats sobre si el comparatiu està ben fet o mal fet "estem molt lluny de la preocupació dels ciutadans".
Per la seva banda, el grup parlamentari reformista ha entrat aquest dimecres cinc preguntes urgents a Sindicatura perquè siguin respostes durant la sessió de control al Govern al Consell General prevista per aquest dijous. La carta de l'autonomia local, les subvencions a les ONG, la disminució de les infraccions penals contra la salut pública, les places residencials per a avis i els permisos penitenciaris, són els temes de les qüestions que plantegen els reformistes.
El reformista Joan Torres pregunta els motius pels quals, segons ha aparegut a diversos mitjans de comunicació, el Govern vol retallar alguns punts del redactat original de la Carta d'Autonomia dels Poders Locals, contradient d'aquesta manera l'opinió expressada pels comuns. D'altra banda, els reformistes també demanen quins són els criteris i les mesures alternatives que s'estan utilitzant per donar cobertura a la manca de places residencials, ja que segons apunten en la seva argumentació, els han arribat informacions que hi ha diversos avis ingressats a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell per manca places residencials.

De la seva banda, el grup parlamentari d'Andorra pel Canvi, també ha presentat una pregunta amb caràcter d'urgència per saber quina és la situació actual del deute bancari del Govern i si es preveu que s'incrementi. A més, ApC ha presentat una demanda per escrit per tenir accés a totes les factures del viatge de la delegació andorrana a Nova York.

 

 

Bartumeu assegura que s'ha utilitzat la Carta de l'Autonomia Local per fer 'política parroquialista'


Resum:Andorra la Vella.- El cap de Govern, Jaume Bartumeu, s'ha mostrat contundent aqueet dimecres a la tarda en afirmar que 'ja n'hi ha prou d'utilitzar temes d'estat per fer política de partit'. Ho ha fet en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i en referència a la Carta de l'Autonomia Local i el que ell qualifica d'utilització per fer 'política parroquialista'. Bartumeu ha centrat les seves crítuques sobre el cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, dient que 'en catorze anys de governs liberals', l'exministre 'mai havia reclamat la Carta de l'Autonomia Local. Bartomeu ha lamentat que ara es doni a entendre que qui vol retallar el text firmat a Estrasburg sigui el Govern que l'ha firmat. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, també s'ha valorat la rebaixa de l'aportació dels comuns a Andorra Turisme.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT