PUBLICITAT

Trobat el cadàver d'un home al llit del riu Valira, a Escaldes

  • La Policia confirma que les característiques morfològiques coincideixen amb les de l'home desaparegut a l'octubre
CLARA GARNICA / EVA ARASA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Efectius del GRIM analitzen el cos després de treure'l del riu, ahir.
Foto: ORIOL LLAURADÓ

La Policia va localitzar ahir al matí el cadàver d’un home al riu d’Escaldes, concretament a sota del pont del carrer Josep Viladomat, a l’afluència entre la desembocadura dels rius Valira Nord i Valira d’Orient. Els resultats de l’autòpsia i les primeres investigacions policials apunten que el cos és el d’Armando Augusto Lopes, l’home portuguès desaparegut el passat 11 d’octubre.

El Servei Forense va efectuar l’autòpsia ahir a la tarda i va trobar diversos aspectes morfològics que coincideixen amb els descrits pels familiars i coneguts de Lopes, com és el cas del dit amputat que presentava el cadàver, i que també tenia l’obrer portuguès. També presentava símptomes d’haver estat operat de la columna, (Lopes es trobava de baixa per haver estat sotmès a una operació d’aquestes característiques). Fonts properes al cas van assegurar que el cadàver tenia contusions lleus i que la hipòtesi més clara és el d’una mort violenta. Amb tot, però, queda pràcticament descartat que es tracti d’un homicidi ja que el cos no presentava símptomes de violència externa.

L’alerta d’un turista francès / Els agents de la Policia van rebre la trucada de dos treballadors del Departament de Medi Ambient del Comú d’Escaldes al voltant de les onze i vint minuts del matí. Aquests havien estat alertats prèviament per un turista francès, que no sabia si la silueta que es perfilava al llit del riu escaldenc, a la zona anomenada Torrent de Can Diumenge, es tractava d’un ninot o d’una persona. El cadàver es trobava aturat per un pal i era visible des de diferents punts de la via, fet que va congregar a un important grup de curiosos a la zona afectada del carrer Josep Viladomat. Per aquest motiu tant la Policia com els Agents de Circulació d’Escaldes van acordonar la zona i els carrers adjacents durant tot el matí.

Segons van apuntar les investigacions policials, el cos de l’home feia dies que estava al riu, tot i que en «un punt més alt». Les pluges caigudes els darrers dies i la conseqüent crescuda del cabal van arrossegar-lo fins aquesta zona més accessible als caminants. Tot i això, la seva ubicació exacta va requerir de la participació del cos de Bombers, concretament del Grup de Recerca i Immersió en Muntanya, el GRIM, per a procedir a la recuperació del cos. Els integrants van procedir a l’aixecament del cadàver després de rebre la validació del metge forense i del Batlle de guàrdia, que es van desplaçar fins a la zona.

Va ser al voltant de la una i quart del migdia quan el cos de Bombers van aconseguir alliberar del riu el cos sense vida, amb l’ajuda de cordes que van instal·lar a banda i banda de la passarel·la. Una hora més tard va ser traslladat en vehicle sanitari per tal de procedir a l’autòpsia.

A la zona s’hi va desplaçar el ministre d’Interior, Víctor Naudi, així com el cunyat del portuguès desaparegut, que va oferir-se a fer un reconeixement del cadàver. De moment, però, cap familiar de Lopes ha pogut veure el cos sense vida, a l’espera que finalitzin totalment els treballs de l’autòpsia. Aquests estaran enllestits durant la jornada d’avui. La Interpol també ha entrat a formar part de la investigació, va informar la Policia.

Sense cabells i sense roba / El cos sense vida va ser trobat nu, tot i que amb els mitjons i les sabates posades. No és un fet inhabitual en casos similars, segons van apuntar fonts de la investigació, degut a la força de l’aigua. Tampoc tenia cabells, un fet que demostra que ja feia dies que estava al riu, suportant baixes temperatures. Tot i això les fonts van informar que el seu estat de conservació era relativament bo.

El fet que el cos sense vida localitzat ahir coincideixi amb les característiques físiques i morfològiques

D’Armando Augusto Lopes confirma les declaracions dels seus familiars i coneguts, que des del moment de comunicar la seva desaparició van assegurar que estaven plenament convençuts que no havia fugit. De fet, Lopes va deixar objectes personals, com la cartera i el mòbil, a l’habitació de la pensió d’Escaldes on vivia. Així ho havia comunicat la seva cunyada, també portuguesa, que va afegir que no havia comunicat a ningú que tingués la intenció de marxar del país.

Lopes era obrer, tenia dos fills i estava afrontant un procés de separació matrimonial. Va ser el 27 d’octubre quan el ministeri d’Interior va donar per tancada la seva recerca.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT