PUBLICITAT

Els cònsols desafien el Govern per la Carta d'autonomia local

  • Els mandataris van acordar a la reunió d'ahir traslladar al Consell General la petició perquè se subscrigui sencera
EVA ARASA
LA MASSANA

Periodic
El cònsol de la Massana, Josep M. Camp, i la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ahir, després de la reunió.
Foto: ANA / N.S.

Els cònsols no estan d’acord amb els termes amb què el Govern va signar l’adhesió d’Andorra a la Carta europea de l’autonomia local. Tot i valorar positivament «el pas endavant» que suposa la rúbrica d’aquest conveni, que va tenir lloc a Estrasburg el 27 d’octubre passat, els mandataris comunals volen que els quatre apartats de l’article 9 que van quedar exclosos aquell dia, i que fan referència als recursos financers dels ens locals, siguin finalment acceptats per l’Estat andorrà. És per aquest motiu que els cònsols van acordar ahir, en el marc de la reunió que fan cada mes, que traslladaran la seva petició al síndic general i als tres grups parlamentaris, amb l’objectiu que la ratificació de l’adhesió a la Carta per part del Consell General inclogui aquests punts en última instància.

L’adhesió a la Carta europea de l’autonomia local no està exempta de polèmica, per molt que els cònsols de les set parròquies valorin positivament el fet que l’Executiu fes un pas decisiu perquè Andorra subscrigui aquest text –després de la rúbrica per part del cap de Govern, només resta la ratificació per part del Consell General. «Demanarem que, de cara al moment en què entri en vigor, la ratificació del Consell General es faci incloent aquests quatre apartats exclosos», va manifestar la cònsol d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, en la roda de premsa posterior a la reunió, que en aquesta ocasió va tenir lloc a la Massana.

Ferrer va recordar que, fins ara, la Carta «no estava ni signada» i, per tant, va subratllar que els cònsols estan satisfets amb l’actuació de l’Executiu liderat per Jaume Bartumeu. Ara bé, els cònsols no van tenir l’oportunitat de negociar les condicions amb què se signaria el conveni i no van saber fins a mitjan octubre, quan van rebre la carta del Govern en la qual se’ls anunciava la signatura, que hi haurà quatre apartats relatius al finançament comunal que quedarien exclosos de l’adhesió andorrana.

Un dels punts en qüestió fa referència al fet que els recursos dels ens locals han de ser proporcionals a les competències previstes per la Constitució. La resta d’apartats que no s’han signat estableixen que la protecció del ens més febles ha de preveure procediments de compensació financera, que els ens locals han de ser consultats sobre les modalitats d’adjudicació dels recursos redistribuïts i que, amb la finalitat de finançar les seves despeses d’inversió, els ens locals han de tenir accés al mercat nacional de capitals.

En espera d’un document / Més enllà de la decisió de recórrer al síndic general i als grups parlamentaris per fer prosperar la seva reivindicació, els cònsols estan en espera de rebre un document de mans del Govern, en el qual es recullen els arguments per no haver signat la Carta europea d’autonomia local en la seva totalitat. Segons va assenyalar Ferrer, «el cap de Govern va dir al cònsol Enric Casadevall que li enviaria aquest document». El cònsol de Canillo és qui va acompanyar Bartumeu a Estrasburg, juntament amb els cònsols menors d’Encamp i Ordino.

En qualsevol cas, els cònsols estan convençuts que encara hi ha marge per rectificar i que el fet que el Consell General votés una versió ampliada de la Carta no suposaria «cap conflicte», amb paraules de Ferrer, ja que el Govern no va fer cap reserva relativa aquests punts. Simplement no els va signar. H.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT