PUBLICITAT

El crèdit bancari experimenta el menor augment de la dècada

  • Amb un increment del 3,4%, la dada conviu amb l'augment de la morositat
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una vista general d'Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, el principal nucli del Principat Foto: EDUARD COMELLAS

El sector bancari va registrar l’any passat la menor taxa de creixement del crèdit a clients dels últims onze anys, amb un increment de només un 3,4%, segons va informar ahir el Departament d’Estadística. La contracció en el crèdit va anar acompanyada d’un increment de la taxa de morositat fins el 2,22%. En canvi, la totalitat de les entitats bancàries del país van veure incrementats els recursos gestionats de clients en relació al 2008 d’un 6,8% agregat, amb un visible creixement dels gestionats en mediació, en detriment dels situats en dipòsit tradicional, segons Estadística.

Concretament, la concessió de préstecs i crèdits del conjunt de la banca andorrana es va situar per sobre dels 6.500 milions d’euros i l’evolució de la taxa de creixement interanual del crèdit va mostrar a partir de l’any 2005 una tendència sostinguda de contracció en el finançament a clients. Crèdit Andorrà i Banc Sabadell van ser els que més van incrementar el volum de préstecs i crèdits a clients, amb un 6% i un 8,8% respectivament. També ho va fer Andbanc, un 5,5%. Per contra, BIBM i BPA van reduir aquest volum respecte a l’exercici precedent en un 2,4% i un 4,2%, respectivament.

En global, Crèdit Andorrà manté una posició dominant en finançament a clients, comptant amb un 43,7% del volum total del sector, mentre que Andbanc es consolida com a segona entitat del país, per sobre dels 1.500 milions d’euros concedits, segons va apuntar el Departament d’Estadística.

RATIO DE MOROSITAT / La ràtio de morositat o crèdits classificats com a dubtosos en el seu cobrament es va incrementar en totes les entitats bancàries en relació a l’exercici precedent, situant-se l’agregat del sector en un 2,22%, mentre que al 2008 es va registrar un augment del 1,46%.

Andbanc va presentar la ràtio de morositat més elevada, d’un 4,6%, mentre que BIBM va ser el banc que va registrar el menor increment interanual de la ràtio, amb 0,19 punts percentuals. Banc Sabadell és l’entitat que va presentar la taxa de morositat més baixa del sector, un 0,37%. Les ràtios de BPA i Crèdit Andorrà van ser del 1,81 i el 1,62%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT