PUBLICITAT

Els interrogants del cas Roig

  • Les investigacions privades van entrevistar a les pacients, l'ex-marit d'una d'elles i a l'altre pneumòleg
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'advocat defensor i darrere l'acusat, el doctor Jordi Roig, entrant a la sala del Tribunal de Corts Foto: TONY LARA

Desprès que hagi finalitzat el judici del cas del pneumòleg acusat per abusos deshonestos i emplaçats fins el mes de febrer per saber la sentència, molts són els interrogants que han quedat a l’aire. ¿Què és allò que intentava descobrir la part defensora mitjançant una investigació privada amb entrevistes a les presumptes víctimes? ¿Per què si la defensa té una pericial que demostra que una part d’un historial va ser escrita per l’altre pneumòleg no hi ha hagut denúncia al respecte?

EL PERIÒDIC D’ANDORRA ha pogut esbrinar part del contingut del que intentaven descobrir aquestes investigacions privades. Entre altres qüestions que no s’han manifestat en el judici, i segons fonts properes al cas, tant el metge de capçalera que atenia a les quatre presumptes víctimes com el pneumòleg sí que dirigeixen a les dones a un concret despatx d’advocats del país, que ja portava a alguna de les presumptes víctimes, segons declaracions d’aquestes; i no només al departaments de Serveis Socials, com s’ha declarat en el judici. A més les informaven directament que aquests tocaments no els pot fer un pneumòleg.

Aquesta és la principal prova de la defensa que va ser refusada pel Tribunal. Es tracta d’una investigació privada contractada pel mateix acusat en la que, segons va explicar l’advocat defensor, es tractava d’esbrinar fins on s’ha arribat al punt de què les presumptes víctimes decideixen denunciar-ho. «És una prova exculpatòria que intenta donar llum a aquest cas», va dir el defensor del pneumòleg. Per la seva banda, tant el Ministeri Fiscal com l’acusació van considerar que aquesta prova s’ha fet de mala fe, perquè per descobrir informació s’ha fet amb mentides, sobretot pel que fa a als investigadors. El Tribunal va considerar aquesta vulneració del procediment penal, per «no basar-se en la bona fe». De fet el mateix president del Tribunal, Enric Anglada, va manifestar sentir-se «traït» perquè, a més la criminòloga autora de les investigacions privades de les quatre presumptes víctimes i de l’altre pneumòleg, va ser presentada com a testifical, quan al parer del Tribunal es tractava d’una pericial. Una prova que va ser presentada el mateix dia que es va iniciar la vista quan el procediment judicial ha trigat vuit anys.

6 entrevistes privades / L’investigador privat va entrevistar a l’ex-marit d’una de les presumptes víctimes, el qual li va manifestar sospites sobre la veracitat o no dels fets relatats per la seva esposa. L’altre interrogant és per què si aquest home va ser cridat com a testimoni de la defensa del doctor Roig, va ser retirat. Al judici la mateixa presumpta víctima va manifestar que l’home s’havia penedit d’anar en contra d’ella, i altres fonts han assegurat que ell té por que la dona marxi a Brasil, d’on és originària amb el fill que tenen en comú d’onze anys.

Si la defensa volia demostrar mitjançant aquestes investigacions privades que hi ha dubtes sobre si han estat altres professionals mèdics els incitadors de les denúncies de les presumptes víctimes, també ens podem interrogar perquè no han denunciat aquests fets. Aquest ha estat un dels arguments que des del tribunal s’han reiterat durant tota la vista, perquè es tracta “d’una incriminació penal” i no s’ha fet cap tipus de denúncia.

El doctor Roig va contractar els serveis especials d’una coneguda empresa de detectius privats de Barcelona. La criminòloga abans d’acceptar el cas va ser visitada pel mateix acusat per veure com practicava les seves visites. Després d’acceptar la contractació dels serveis es va posar en contacte una per una de cadascuna de les presumptes víctimes presentant-se com una pacient més del doctor Roig, a la qual se li havia practicat també un tacte vaginal. Aquesta part última és la que es va inventar per posar-se en contacte amb les quatre pacients que van denunciar al doctor Roig. Amb les converses enregistrades amb una càmera de vídeo de cadascuna de les presumptes víctimes la criminòloga va intentar extraure detalls de com els havia anat amb les consultes i que hi pensaven. Alguna havia manifestat que no se’n recordava, i altra havia assegurat que la pràctica realitzada pel doctor Roig era un abús sexual. Aquesta investigadora privada també va tenir una visita amb l’altre pneumòleg que va ser soci del l’acusat en l’època dels fets.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT