PUBLICITAT

Ramaders fidels a una cita

  • La Fira Concurs de Bestiar d'Andorra la Vella, que té lloc a la Borda Mateu, va arribar ahir a la 32a edició
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El guardonat Fanático participa en l'exhibició d'equins, ahir al matí. Foto: TONY LARA

«La història de l’agricultura i la ramaderia és la història dels esforços que hem fet tots plegats per trobar solucions a les crisis successives». Unes crisis que, segons la persona que va pronunciar aquestes paraules –el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural, Vicenç Alay– són consubstancials a la mateixa activitat agrícola. En el discurs de cloenda de la 32a Fira Concurs de Bestiar d’Andorra la Vella, que va tenir lloc ahir al migdia, a la Borda Mateu de Santa Coloma, Alay va voler destacar «l’esforç que s’ha fet per consolidar la raça bruna d’Andorra» i el fet d’haver aconseguit finalment el segell de qualitat de la Unió Europea –la Indicació Geogràfica Protegida–, que suposa un reconeixement al valor afegit del producte i un impuls a la seva comercialització en unes condicions més competitives.

L’esdeveniment va servir perquè tant Alay, com a responsable governamental d’aquest àmbit, com el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders, Miquel Font, reconeguessin els punts febles del sector, que, en aquests moments, són les dificultats de comercialització dels pollins i també la marcada estacionalitat dels ovins. En aquest sentit, Font va assenyalar que no hi ha prou ramaders per poder pal·liar aquesta estacionalitat, cosa que fa que «no hi hagi carn de corder de manera regular durant tot l’any i, quan n’hi ha, n’hi hagi en excés».

De fet, aquests són alguns dels temes que uns i altres posaran damunt la taula en la reunió que tindrà lloc d’aquí a quinze dies, a la seu del Departament d’Agricultura. La solució, segons Font, passa probablement per potenciar el consum en aquelles èpoques en què hi ha més producció de carn de corder, amb la col·laboració dels carnissers i les grans superfícies, així com del Govern i l’Administració.

Igualment, la trobada entre ramaders i responsables de Govern servirà per analitzar altres qüestions, com ara els plans de conreu de trumfes i plantes aromàtiques, que es van engegar per diversificar l’activitat agrícola al país i obrir-se a productes d’alta qualitat i amb un valor afegit.

Punt de trobada

La 32a Fira Concurs d’Andorra la Vella va ser «com cada any, un punt de trobada, l’ocasió per retrobar-nos la família de ramaders del país», tal com va assenyalar el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders. El jurat va distingir els millors exemplars de cada categoria, que inclouen espècies diferents –bovins, ovins i equins–, diferents edats i diferents tipus de cria.

Tot i que la majoria d’animals que es presenten al concurs són per al consum, el cert és que hi ha una categoria que s’escapa de la tònica que impera en aquesta mostra: els cavalls de sella. En aquesta ocasió, el guanyador va ser Fanático, un cavall blanc de raça àrab que té cinc anys.

Per la resta, es van arribar a repartir més de vint premis. En aquesta edició de la Fira Concurs, hi van participar poc més de 200 caps de bestiar, provinents d’una trentena de cases. En definitiva, es tracta de xifres similars a les d’anys anteriors. I és que l’esdeveniment és una tradició ben arrelada al país.

El Departament de Joventut d’Escaldes-Engordany ha decidit posar en marxa un nou programa adreçat als joves de 16 a 30 anys, que consisteix en un seguit de tallers de caire pràctic. Els tallers s’estructuren en quatre grans blocs –emancipació, salut, viatges, treball– i es desenvoluparan al llarg del mes de novembre. Això sí, si la iniciativa té èxit, el seus responsables es plantegen repetir l’experiència més endavant.

El programa L’Hora D pretén «explicar als joves com afrontar situacions quotidianes que es poden trobar tant en l’àmbit professional com personal», segons va assenyalar el conseller de Joventut, Àlex Molina. Els diferents tallers s’impartiran durant nou dies de novembre, a l’Espai Jovent d’Escaldes-Engordany, i estan oberts a gent de totes les parròquies. A més, Molina va voler deixar clar que «també estan oberts a les persones que tinguin més de 30 anys i que igualment hi estiguin interessades».

Per assistir als tallers, que són gratuïts, no és necessari confirmar l’assistència prèviament. Ara bé, des del Departament de Joventut del Comu sí que demanen «puntualitat per garantir el bon funcionament de la sessió». El primer taller tindrà lloc el dia 8 de novembre i consistirà en una classe pràctica per aprendre a portar la comptabilitat domèstica amb el programa informàtic Excel.

La resta de tallers explicaran com fer un currículum, com preparar una entrevista de feina o com aconseguir una comunicació eficient, entre altres.

Camprabassa ha obert la convocatòria d’un concurs per adjudicar els treballs corresponents a l’ampliació de Naturlàndia. L’anunci va sortir publicat ahir al BOPA, a través d’un edicte oficial.

Fins al dia 26 de novembre les empreses interessades en adjudicar-se els treballs poden realitzar les seves ofertes a l’edifici administratiu de Sant Julià. Cal constatar que Naturlàndia es troba en plena fase d’ampliació de capital i que la venda d’accions s’allargarà fins al proper 30 de novembre, tres dies després que es tanqui el concurs per a realitzar aquestes obres d’ampliació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT