PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els transportistes no s’abastiran a Catalunya per l’anunci de bloquejos

Filloy estima que «entre 150 i 200 camions» andorrans deixaran de fer les rutes habituals divendres

Per Lara Ribas, Victoria Gómez Pérez

Diferents camions de transport de mercaderies esperen a la Duana andorrana.
Diferents camions de transport de mercaderies esperen a la Duana andorrana. | TONY LARA

Els transportistes andorrans van decidir ahir suspendre les rutes habituals d’abastiment a Catalunya demà, amb motiu de les diferents convocatòries de protesta que poden incloure bloquejos de centres logístics de distribució i talls de carreteres. La decisió va arribar després de «rebre molta informació dels proveïdors catalans que ens demanaven que evitéssim al màxim els desplaçaments a Catalunya per evitar quedar-nos col·lapsats», va explicar el gerent de l’Associació de Transportistes d’Andorra, Víctor Filloy. 

Al tancament d’aquesta edició no hi havia cap comunicació oficial sobre el bloqueig de la frontera hispanoandorrana per part dels protestants catalans i el CDR de l’Alt Urgell va desmentir aquesta informació a través del seu compte de Twitter tot i que sí que van confirmar una marxa lenta de vehicles des de la Seu fins a Ponts, almenys, que començarà a les 05.00 del matí de demà. 

 

Camions afectats

Filloy va estimar que «entre 150 i 200 camions» andorrans deixaran de cobrir les seves rutes d’abastiment habituals demà. A més, va recordar el gerent de l’associació, «cal sumar els transportistes espanyols que no podran arribar al Principat». La proximitat amb els dies festius nadalencs complica encara una mica més la situació. «El problema és que amb el cap de setmana, Nadal i Sant Esteve anem fins al dijous de la setmana que ve per tornar a reprendre els transports amb normalitat, o sigui, una setmana sencera», va incidir Filloy, tot i que va llençar un missatge tranquil·litzador per assegurar que «els estocs del país són suficients» per aguantar aquest període. A més, per intentar pal·liar qualsevol complicació en aquest sentit avui avançaran el màxim de comandes possible previstes per demà.  

 

Mercaderies peribles

Entre els centres d’abastiment als quals previsiblement no podran arribar els camions divendres es troben «el Port de Barcelona i Mercabarna, molt relacionats amb fruites i verdures», mercaderies peribles. 

En aquest sentit, Filloy va celebrar que dilluns la Duana estigui «oberta al matí només per mercaderies peribles i combustible», una situació que ajudarà a reforçar l’estoc del país per passar els dies de Nadal. 


Reacció de les autoritats

L’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, va mostrar el seu «respecte per les decisions d’empreses privades», en referència a la cancel·lació per part d’Autocars Nadal dels 20 serveis de connexió amb Barcelona per la previsió de diverses afectacions a la carretera, segons van informar el dimarts a través de la seva pàgina web. No obstant això, Ros va «confiar que no hi haurà problemes a les fronteres» i malgrat aclarir que «no tenen informació sobre talls concrets» per demà va destacar la «confiança en la Policia per permetre la lliure circulació de persones». 

Per part del Govern, el ministre Portaveu, Jordi Cinca, va explicar ahir que «no s’ha previst cap dispositiu especial perquè no hi ha informació suficient per donar veracitat a quin nivell d’activitats es puguin dur a terme a prop de la frontera d’Andorra i que aquestes tinguin incidència a la circulació entre Catalunya i Andorra». Tot i així, va admetre: «Ens preocupa i desitgem que no hi siguin perquè la fluïdesa circulatòria sigui el més normal possible». 

 

Preocupació pels treballadors de la construcció

Víctor Filloy, qui també és gerent de l’ACODA, es va mostrar ahir especialment preocupat per l’afectació que un possible tall de la connexió amb Espanya pugui tenir sobre els treballadors de la Construcció, que avui comencen el període vacacional. «Hi ha moltes persones que són de Portugal, o fins i tot d’Amèrica del Sud i tenen bitllets d’avió comprats per veure la seva família després de mesos de treball dur», va recordar. En aquest sentit, tot i defensar el dret a manifestació i mostrar «màxim respecte» pels manifestants catalans es va qüestionar fins a quin punt aquest dret pot entrar en conflicte amb el dret de la gent que necessita viatjar i va demanar la col·laboració de les autoritats. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT