PUBLICITAT

Espot apunta que el subsidi contributiu crearia atur al Principat

El ministre afirma que la seva intenció es revalidar la majoria

El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, al Consell General
El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, al Consell General | Maricel Blanch

«No creiem que un subsidi d’atur pugui aportar alguna cosa. Al contrari, pot crear una realitat d’atur que actualment Andorra no té. Per això, defensarem el sistema no contributiu», va assegurar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, interpel·lat per l’informe que el Govern va entregar dijous als consellers de l’oposició, el qual justifica en una pàgina i mitja que la Unió Europea no exigirà un atur contributiu al Principat en el marc de l’acord d’associació. En aquest sentit, Espot va insistir a dir que el document, que va revelar EL PERIÒDIC dissabte, «és una molt bona base de negociació» i que la prestació econòmica per desocupació involuntària «és perfectament homologable amb el cabal comunitari».

El Govern va justificar amb un text de poc més d’un foli, que inclou cinc arguments de tres tècnics, que la prestació per desocupació que el país té actualment encaixa en les demandes europees. Els consellers de l’oposició, que havien demanat per activa i per passiva el document, van titllar-lo de «presa de pèl» i consideren que no és suficient en una qüestió rellevant per a la ciutadania i per a l’Estat, ja que l’exigència d’aquesta prestació tindria un impacte econòmic transcendental a les arques de la CASS. Espot, en canvi, va manifestar que «és una opinió més que fonamentada per experts en dret comunitari i europeu i que no hi ha cap argument que justifiqui que calgui un atur social per signar l’acord amb la UE». 

El president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, va destapar l’assumpte el 24 de setembre, quan va afirmar que l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, li havia indicat que Espanya tenia com a condició inamovible l’abonament del subsidi per desocupació de tots els treballadors que tornin al seu país d’origen després d’haver treballat al Principat. Posteriorment, Ros va afirmar que aquest punt no es trobava a l’agenda, però des d’aleshores no ha desaparegut de l’actualitat política del Principat. Si bé Bartumeu no s’ha posicionat a favor o en contra d’aquesta mesura, si ha considerat en alguna ocasió que seria una «demanda justa» de la UE. Espot va posar al sac al progressista «d’aquells que defensen que Andorra ha de tenir un subsidi contributiu».

Porta tancada a aliances 

Bartumeu, en el consell nacional del partit de dissabte, va obrir la porta a possibles aliances amb qualsevol força política sempre que l’acostament a Europa sigui un objectiu compartit. Espot, en canvi, va tancar ahir qualsevol opció: «No contemplem escenaris de futurs pactes perquè creiem que hem d’estar en disposició de poder governar per nosaltres mateixos», va afirmar el candidat demòcrata, a la vegada que va indicar que no era el moment «de parlar-ne, ja que la campanya electoral encara no ha començat». Tot i la indicació, el ministre va esplaiar-se al respecte, i va puntualitzar que DA «l’encara amb molt optimisme». I va anar més enllà i va assegurar que «estem absolutament convençuts que el projecte que defensem per Andorra, situat en la centralitat política, és el que garanteix la prosperitat econòmica del país i dels ciutadans del Principat». Per tot plegat, va convertir les declaracions en un discurs polític, en el qual Espot desitja «obtenir i revalidar la majoria absoluta que permeti a DA governar sense penyores».

PUBLICITAT
PUBLICITAT