PUBLICITAT

Els cònsols volen que el Consell ratifiqui sense reserves la Carta europea d'autonomia local

  • Casadevall ha destacat que amb la signatura del text "es reforça la reunió de cònsols"
  • Bartumeu afirma que s'ha trigat massa en executar la ratificació
27102010_bartumey
El El cap de Govern, Jaume Bartumeu, signa la Carta.. Foto: SFG
Andorra ha signat aquest dimecres a Estrasburg la Carta Europea d'Autonomia Local, que haurà de ser ratificada pel Consell General. L'acte, que s'ha fet en el marc de la sessió plenària del Congrés dels poders locals i regionals, ha comptat amb la presència del cap de Govern, Jaume Bartumeu, i d'una representació dels cònsols formada per Enric Casadevall, Gabriel Dallerès i Consol Naudí. Enric Casadevall, com a portaveu dels cònsols, ha expressat la voluntat que la Carta pugui ser ratificada pel Consell General en la seva totalitat i sense cap reserva. A més, Casadevall ha destacat que amb la signatura del text "es reforça la reunió de cònsols" ja que dóna la facultat a les administracions locals a associar-se, no només dins del país, sinó també amb organismes internacionals. De la seva banda, el cap de Govern ha destacat les funcions importants que històricament els comuns assumeixen a Andorra i ha manifestat que la signatura d'aquest document s'havia d'haver fet molt abans, i que es tracta d'una "mena d'oblit polític".

Casadevall, en representació dels cònsols, ha expressat la satisfacció que senten per haver-se fet realitat una demanda llargament reclamada, i que finalment el Govern hagi decidit signar la Carta europea d'autonomia local.

Els cònsols demanen que el Consell General, quan sigui el moment, ratifiqui la Carta en la seva totalitat i sense fer cap reserva, tal com han fet els països més importants. D'altra banda, Casadevall ha dit que entén que la signatura d'aquest text "reforça les reunions de cònsols", que han estat qüestionades més d'una vegada pel Partit Socialdemòcrata, en el sentit de demanar que es consulti el partit abans de prendre decisions a la reunió. Casadevall ha volgut remarcar que la reunió de cònsols "s'ha qüestionat només des d'un costat", ja que des del seu partit mai s'ha criticat.

En aquest sentit, el cònsol ha dit que la Carta dóna facultat a les administracions locals a associar-se entre elles i treballar plegades i, a més, també els dóna l'atribució d'associar-se amb organismes internacionals, cosa que Casadevall considera un pas més molt important.

De la seva banda, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha destacat la importància que té per Andorra adherir-se a la Carta europea de l'autonomia local tenint en compte les funcions importants que històricament els comuns assumeixen a Andorra. Així ho ha dit durant el seu discurs en el marc de la signatura de la Carta que ha tingut lloc aquest dimecres al migdia a Estasburg. Per Bartumeu,"Andorra havia trigat massa a signar aquest text" i ho ha qualificat d'una "mena d'oblit polític", ja que no s'entenia que no estigués reconegut pel Consell d'Europa el que la Constitució atribueix a les administracions locals. Segons el cap de Govern, la signatura d’aquest text referma també el posicionament del Principat respecte al rol que els poders locals han de desenvolupar al si dels Estats europeus.
El cap de Govern, en la seva intervenció, ha recordat que els elegits locals estan en constant contacte amb la ciutadania i són els primers en conèixer les necessitats de la població, sobretot en períodes difícils econòmicament i socialment, com el que es viu en l’actualitat. Per aquest motiu, ha expressat que el Congrés dels poders locals i regionals permet als seus integrants compartir i beneficiar-se de les respectives experiències i ha posat com a exemple, les funcions destacades del Congrés en les missions d’observacions d’eleccions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT