PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra té un 13,7% d’obesos, una de les taxes més baixes d’Europa

L’índex de les dones augmenta lleugerament fins al 14,4% mentre que el dels homes es redueix al 13%

El secretari d’Estat de Salut, Joan León, i el doctor Lluís Serra, durant la presentació de l’Enquesta Nutricional d’Andorra 2017-2018, ahir.
El secretari d’Estat de Salut, Joan León, i el doctor Lluís Serra, durant la presentació de l’Enquesta Nutricional d’Andorra 2017-2018, ahir. | SFGA / CESTEVE

La taxa d’obesitat a Andorra en la població major de 18 anys és del 13,7%, una xifra similar a la de fa 13 anys (13%), però ha augmentat en el grup d’edat comprés entre els 15 i els 24 anys. Així ho conclou la segona Enquesta Nutricional d’Andorra 2017-2018 elaborada pel Govern i publicada ahir, que compara els resultats estrets de la primera, realitzada el 2005. La prevalença d’obesitat ha disminuït en els homes del 14,4% al 13%. En el cas de les dones, ha crescut de l’11,5% al 14,4%. «Són un dels percentatges més baixos de la Unió Europea i dels pocs països on l’obesitat no està augmentant», va assegurar el director de l’estudi i president de la Fundació per a la Investigació Nutricional d’Espanya, el doctor Lluís Serra, que va assenyalar que l’índex actual d’Espanya és més de cinc punts superior i el de França, entre dos i tres. Tot i congratular-se pels resultats obtinguts, Serra va posar deures a la societat andorrana en qüestions d’hàbits alimentaris i d’estils de vida saludables, sobretot als joves: l’obesitat entre les noies de 15 i els 24 anys ha augmentat considerablement, de l’1,8% al 6,9%. En el cas dels nois, l’increment és del 5,6% al 6,1%.

L’estudi, que es va realitzar a 1.000 persones de 12 a 75 anys entre el juny del 2017 i l’abril del 2018, mostra un canvi de les tendències nutricionals. D’una banda, s’ha reduït la ingesta calòrica dels àpats, però a escala quantitativa i no qualitativa. Pràcticament tots els grups alimentaris pateixen un descens, a excepció dels ous, la fruita seca, les aus i la caça. D’aquesta manera, Serra va fer una reflexió: «Es pot moderar l’aportació alimentària i les quantitats, però no la de fruites, verdures i hortalisses. S’ha d’incentivar el seu consum». A més, va recomanar a l’Administració a conscienciar a la població. Respecte a la percepció de la qualitat dels aliments, la ciutadania del Principat té clar que la brioixeria, el vi, les begudes refrescants i les energètiques, així com la mantega, el sucre i els olis de blat de moro i gira-sol són els menys saludables i de consum extraordinari.

D’altra banda, es modifica la composició habitual del dinar: fa 13 anys, la meitat de la població feia dos plats i les postres. Ara, però, ho fa un 25%. El plat únic, sigui amb postres (39%) o sense (29%), ha guanyat terreny. El sopar també es compon majoritàriament del plat únic. Menció a part mereix l’esmorzar, que ha millorat respecte a la qualitat: és òptima en un 27% dels enquestats, nou punts més que el 2015.

La dieta mediterrània perd adeptes

Tot i que les xifres d’obesitat es mantenen, només un 45% de la ciutadania segueix la dieta mediterrània, lluny del 58% del 2005. No obstant això, el patró de consum d’aliments segueix sent de tipus mediterrani, si bé la llet, el pa, les patates i el vi perden importància. La societat considera les verdures i hortalisses, el peix blau i l’oli d’oliva com a «aliments molt saludables». Coneixedors de la importància dels aliments, la població no mira l’origen a l’hora de comprar-lo. L’enquesta destaca que un 36% de la gent «mai» dona prioritat als productes produïts a Andorra i un 19% ho fa «poques vegades». Per contra, un 13% afirma tenir-los en consideració «sempre».

Andorra, líder en consum d’oli 

«Andorra és el país que més utilitza l’oli d’oliva, més que Espanya i Grècia», va anunciar Serra. La importància aquestes declaracions les va sustentar amb xifres: el 99% de la població del Principat utilitza aquest producte, sigui extra, verge o normal, per amanir. Per guisar, l’utilitza el 95% i per fregir, un 75%. En termes mitjans, Andorra utilitza l’oli d’oliva un 93%, superant a Espanya, el primer productor mundial, en quasi 20 punts. 

Més activitat física 

L’activitat física és una de les grans aliades per prevenir l’obesitat i les malalties que se’n deriven, sobretot les cardiopaties. Tanmateix, és un «factor determinant» per avaluar l’estat de salut de la població, la qual considera que és «bona» en un 60% dels casos. Una quarta part considera que és «molt bona». En aquest sentit, Quant a l’activitat física en el lleure el 35% dels homes i el 50% de les dones són sedentàries. Ha disminuït el lleure sedentari entre els homes d’entre 12 i 44 anys, però es manté en les dones, sent el grup de 12 a 24 anys el qui registra nivells més elevats (53%) juntament amb les dones més grans.

Preocupació pels missatges «confusos i erronis» que es propaguen a internet

L’Enquesta Nutricional d’Andorra 2017-2018 va preguntar a la ciutadania sobre quines fonts d’informació utilitza per conèixer dietes i hàbits alimentaris. El 67% ho fa a través d’internet. El director de l’estudi, Lluís Serra, mostrar-se preocupat en aquest aspecte.  «Vivim un desconcert pel paper que juguen les xarxes socials, que propaguen modes qüestionables i que no tenen una base científica», va afirmar, a la vegada que va posar com a exemples la tendència a no consumir gluten i la moda de la quinoa. «Comptes amb molts seguidors transmeten missatges confusos i inclús erronis que poden derivar en greus problemes de salut», va alertar. «Els experts hem d’ensenyar a la població a cribar la informació i a seleccionar fonts fiables», va indicar. 

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT