PUBLICITAT

Els uixers estalviaran fins a cinc batlles segons l'informe francès

  • Externalitzar l'execució de les sentències ha de permetre contenir el personal de l'Administració de Justícia
IAGO ANDREU / EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

La implantació dels uixers independents permetrà estalviar la contractació de cinc batlles, segons el que es desprèn de l’informe elaborat per la Union Internationale des Huissiers de Justice et Officiers Judiciaires, a petició del Consell Superior de la Justícia. De fet, aquesta és la xifra de batlles que, segons l’informe, caldria contractar si Andorra optés per un model continuista pel que fa a l’execució de les sentències civils i administratives, és a dir, si aquesta execució finalment no s’externalitza i tenint en compte el nombre de sentències que hi ha en «estoc», o sigui, que estan pendents d’executar.

El 6 de juliol passat, el Consell Superior de la Justícia, a través del seu president, Lluís Montanya, va enviar una carta a la Union Internationale d’Huissiers –organització internacional amb seu a París– amb l’objectiu que fossin ells els que definissin l’estatut de l’uixer de justícia al Principat i, a la vegada, participessin en l’elaboració d’un «projecte de text que pemeti extreure l’execució civil i, per què no, l’administrativa de la jurisdicció ordinària, amb el manteniment evident d’un control judicial».

Els responsables de dur a terme l’informe, Bernard Menut i Dominique Aribaut, es van traslladar a Andorra i, del 13 al 15 de juliol, es van entrevistar amb «les parts interessades»: membres del Consell Superior de Justícia, el cap de Govern, el síndic general i el subsíndic i representants dels comuns, així com de les entitats bancàries del país. Igualment, es van reunir amb altres agents econòmics i també amb membres de la comissió encarregada de posar fil a l’agulla a la redacció del nou Codi de procediment civil.

Després d’analitzar la situació i constatar que el nombre d’afers pendents se situarà aquest any al voltant dels 28.500, a partir de les xifres oficials, l’informe remarca que només hi ha tres opcions: la «inèrcia», la implantació d’un sistema externalitzat o bé la implantació d’un sistema mixt.

L’informe adverteix que el manteniment del sistema actual d’execució de les sentències civils i administratives «només es pot fer amb una contractació molt important de personal molt qualificat (batlles-jutges) i de personal de suport (secretariat), i la disposició de mitjans tècnics (espais i materials)». A més, «la reabsorció de l’estoc actual d’afers necessitarà un esforç particular, esforç que els experts quantifiquen en cinc jutges, als quals cal sumar el personal de suport».

Tenint en compte que aquesta opció «sembla poc adequada a un context econòmic de reducció dels càrrecs públics», l’informe acaba per descartar-la. Així mateix, l’informe també critica la solució mixta, que «no resoldrà la sobrecàrrega de treball dels batlles». Així, en conclusió, el document recomana la implantació d’un agent d’execució independent, amb un estatut similar al dels notaris.

Una solució que es demora / El mateix informe recull que la primera missió de la Union Internationale d’Huissiers es va fer el juliol del 2006, a petició del Col·legi d’Advocats. La setmana passada, el Consell Superior de Justícia va trametre l’informe tant al cap de Govern com al síndic general i ja ha rebut la confirmació que es crearà, mitjançant la llei corresponent, la figura de l’uixer judicial. Ara bé, Bartumeu no ho veu factible abans del 2012.

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT