PUBLICITAT

Andorra La Vella

Armengol retreu als empresaris que no apostin per la formació

La manca de mà d’obra qualificada és la principal preocupació en tots els sectors

Per Victoria Gómez Pérez

El president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, ahir.
El president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, ahir. | MARICEL BLANCH

El comerç presenta els pitjors resultats dels últims tres anys i, segons el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, és, en part, culpa dels empresaris que no aposten per la formació dels seus treballadors. «Encara hi ha qui en el sector empresarial no s’ha adonat que el turisme ha canviat i que les compres ja no són una prioritat», va etzibar ahir Armengol, durant la presentació de la 43a edició de la conjuntura del primer semestre del 2018. En aquest sentit, va considerar que la professionalització dels empleats és bàsica per millorar l’experiència dels visitants, ja que «si els compradors no se senten bé en una botiga, no tornaran ni la recomanaran». Com a línies d’acció bàsiques de cara a l’any que ve, el president va informar que des de la Cambra «acompanyarem el sector als canvis de model de consum» i s’intentarà «millorar l’excel·lència en l’experiència de compres», així com aportar solucions «a les barreres de l’e-commerce».

A més, de les 396 enquestes realitzades, també es va extreure que una de les màximes preocupacions generals és la dificultat per trobar mà d’obra qualificada, especialment en l’hoteleria i la construcció. En concret, un 47% del total va assegurar veure’s «afectat» per aquesta problemàtica, el què suposa vuit punts més que el 2017. La manca d’aquesta qualificació, va exposar Armengol, no només condiciona el creixement de l’economia del país, sinó també el seu futur. Per això, és necessari que «empreses, agents socials i l’Administració» s’ajuntin per donar resposta a «les necessitats de les pimes» i, per començar, va demanar directament al Ministeri d’Educació que desenvolupi nous cicles formatius per «la capacitació dels joves del país en les professions de més demanda». Tanmateix, va considerar, el Govern hauria de trobar «fórmules de col·laboració» amb centres de formació professional d’Espanya i França. 

Paral·lelament, la Cambra ja ha desenvolupat amb Iniciativa Actua una borsa de treball per a estudiants amb l’objectiu que «puguin treballar durant les vacances escolars i aconsegueixen una dinàmica empresarial».

 

Construcció i turisme

Com a dades positives, Armengol va destacar que el sector de la construcció i el turístic van liderar l’impuls de la recuperació econòmica durant el primer semestre de l’any. Pel que fa a la construcció, el 49% de les empreses van qualificar de «bona» la marxa dels seus negocis i només un 5% ho va fer negativament. El volum d’obra executada es va incrementar fins al 54%, respecte al període anterior, i l’obra contractada va millorar especialment en l’edificació d’habitatges. Pel president de la Cambra, la construcció és «el motor de l’economia d’Andorra».
El sector hoteler, per la seva banda, va considerar en un 48% de manera positiva l’evolució dels seus negocis i només un 7% de manera negativa. Les parròquies amb els millors resultats van ser Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i Ordino.  
Altres indicadors que mostren una evolució positiva són el consum d’energia elèctrica (+2,2% fins al setembre) i les matriculacions de turismes (+3,5% fins al novembre). 

 

Expectatives

De cara al futur més immediat, l’opinió dels empresaris és que hi haurà una moderació del ritme de l’activitat durant el segon semestre de l’any. Els indicadors assenyalen també un avenç sostingut però modest en l’economia, que fins ara ha mantingut un dinamisme elevat en la creació de llocs de treball (els assalariats van registrar un augment interanual del 3,2% durant els primers vuit mesos de l’any) i la reducció del nombre de demandants d’ocupació (un -4,4% fins a l’octubre). 

PUBLICITAT
PUBLICITAT