PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un documental de Trastoy per reivindicar les muntanyes

L’escalador andorrà farà xerrades per explicar la seva experiència

Per El Periòdic

Els organitzadors i participants de la jornada d’avui, ahir.
Els organitzadors i participants de la jornada d’avui, ahir. | SFGA

Avui se celebra el Dia Internacional de les muntanyes, i des de fa 10 anys el Comú d’Ordino s’hi implica amb activitats per fomentar el vessant esportiu, però també el «compromís amb el medi ambient», tal com va recalcar  ahir el conseller de Turisme, Esports i Dinamització, Jordi Serracanta. En aquest sentit, avui a les 21.00 hores es projectarà a l’Auditori Nacional d’Andorra el documental 8.000, una història de Domènec Trastoy, amb la participació de l’escalador andorrà. 

Paral·lelament, durant tota la setmana Trastoy visitarà sis centres escolars i oferirà xerrades a 300 joves per explicar la seva experiència entorn de la muntanya i tot el que aquesta li ha donat. Trastoy vol traslladar a aquests joves sobretot el que gira entorn de la preparació abans de pujar muntanyes com l’Everest o el Cho Oyu, aspecte sobre el qual també gira el documental. Tratoy ha coronat cims de més de 8.000 metres i lamenta que siguin muntanyes que «estan sobrevalorades», ja que sembla que tothom les pugui fer, però «has d’anar-hi molt preparat», va defensar. Així mateix, les xerrades als joves permeten que Trastoy pugui «transmetre el que representa la seva passió», als joves, va explicar Jean-Michel Armengol, secretari de la Comissió Nacional Andorrana per la Unesco (CNAU), organitzadora d’aquestes visites als centres escolars del país.

El Govern, a través del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, també participa en els actes. La cap d’estratègia i comunicació del ministeri, Natàlia Rovira, va dir que les muntanyes són «un ecosistema on hi ha molts recursos necessaris per a la humanitat», com l’aigua i la biodiversitat, i que dies internacionals són necessaris per conscienciar a la població que cal cuidar-los.

Acte a l’ONU 

Andorra, Àustria, el Canadà, la República de Kirguizistan i la FAO coorganitzen avui un acte amb motiu de l’efemèride a la seu de les Nacions Unides, a Nova York. L’objectiu de l’esdeveniment és fer visible la importància dels territoris de muntanya i les seves problemàtiques. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT