PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un 2019 per avançar en el món digital i la tecnologia

La ciència avança a un ritme frenètic i tot indica que l’any que ve viurem una gran revolució gràcies al 5G

Per Anna Ribas

La tecnologia avança a un ritme frenètic. De fet, costa imaginar-se quins seran els propers avenços amb què ens sorprendran. Cada dia hi ha millores, nous sistemes i innovacions. El futur està cada vegada més a prop i, amb el canvi d’any queda menys per descobrir-lo. Per això, diverses empreses consultores d’investigació en tecnologia i informàtica van definir quines tendències marcaran el 2019, tenint en compte que el sector de la tecnologia és el que més novetats presentarà l’any que ve. A l'especial d'EL PERIÒDIC de Món online i noves tecnologies trobareu tot el que està per arribar.

Intel·ligència artificial

Es preveu que aquest tipus de tecnologia rebi un impuls durant el 2019. L’objectiu serà dissenyar nous sistemes que siguin capaços d’aprendre per ells mateixos, que es puguin adaptar i siguin autònoms. La intel·ligència artificial està avançant molt gràcies a potents algoritmes d’aprenentatge automàtics, i la clau serà combinar-la amb el software i les dades. 
La gran majoria d’empreses no dubta a emprar aquesta tècnica, ja que els permet no quedar endarrerides en el món de la tecnologia.  A més, es pot aplicar en molts àmbits, entre ells hi ha la informàtica, el test de velocitat d’internet, el sector de la salut, la robòtica, els negocis, la borsa... No té límits. 

Criptomonedes

Bitcoin i Blockchain. El bitcoin és una criptomoneda mentre que el Blockchain és un sistema de comptabilitat, és a dir, una base de dades en la qual apareixen les transaccions de manera segura. Aquesta tecnologia impedeix l’ús de més d’una moneda alhora, pel simple fet d’assegurar transparència i seguretat en les transaccions. 

És una tecnologia puntera que està en auge. De fet, ja hi ha diverses empreses que paguen el salari dels seus treballadors amb aquesta criptomoneda. Com a exemple hi ha l’empresa japonesa GMO Internet que paga 900€ al mes als seus empleats amb aquesta moneda virtual i la companyia Buffer permet que els seus treballadors escullin el percentatge de salari i que volen cobrar en Bitcoins.

Internet de les coses

Suposarà una gran revolució tant en l’àmbit personal com en el professional. Malgrat que avui dia els dispositius que connectem a internet siguin essencialment mòbils, tauletes, ordinadors i televisions; amb l’arribada del 5G la llista serà molt més llarga. Aproximadament seran uns 30.000 els objectes que s’hi podran connectar: neveres, fanals, semàfors, cotxes autònoms, làmpades...

Els dispositius que utilitzen aquesta tecnologia envien dades constantment, les recopilen i les analitzen. Aquest fet permetrà crear sistemes més eficients perquè s’adaptaran a nosaltres i ens facilitaran el seu ús. A més, suposarà molts beneficis per a les empreses, ja que, per exemple, els permetrà conèixer millor el comportament dels clients o emetrà un avís quan es necessiti més estoc. 

Però, el sector on aquesta tecnologia serà realment revolucionària és el de la sanitat perquè permetrà que els professionals ofereixin tractaments personalitzats de manera ràpida i remota, obtenir informació del pacient a cada moment i d’aquesta manera reduir el temps d’espera i agilitzar les altes i les baixes mèdiques. En un principi sembla que ens vulguin controlar contínuament però, en realitat, ens facilitarà la feina. 

Apps intel·ligents

Es preveu que les aplicacions funcionin amb intel·ligència pròpia, és a dir, que treballin de manera simultània sense canviar d’app. Per a poder fer-ho, tindran accés a tota la informació sobre l’usuari. Així, crearan una capa intermèdia entre el sistema i les persones,  que permetrà optimitzar l’activitat humana perquè faran canvis en l’aplicació per tal d’adaptar-se a l’usuari. Un exemple en són els ChatBots, una eina amb la qual es pot interactuar i se sent que es parla amb una persona.

Conducció autònoma

La paraula que ve en ment quan es llegeix aquest concepte és Tesla, el vehicle elèctric més avançat. Aquests automòbils funcionen gràcies a la intel·ligència artificial, en estar connectats a internet de manera permanent per a permetre’ls interactuar a temps real, obtenint informació disponible a la xarxa. A més, tenen capacitats de processament i sensors avançats que permeten que el cotxe sigui capaç de moure’s en pilot automàtic, amb un nivell de seguretat més elevat que si estigués pilotat per un conductor humà.

Però, aquesta tecnologia no només s’aplica a cotxes, també afecta drons i sistemes industrials. De fet, els artefactes autònoms ja s’apliquen a la mineria i l’agricultura, però la idea és que puguin interactuar de manera natural amb les persones i els entorns on s’estableixin.

Interfície immersiva

El 2019 canviarà la manera com interactuem amb el món. La tecnologia de la realitat augmentada (AR) i la realitat virtual (VR) es farà més comuna. La VR, amb l’ajuda dels gràfics de l’ordinador, permet crear experiències reals en un món virtual.D’altra banda, l’AR és la implementació o superposició d’elements virtuals al nostre entorn real. Aquest és un mercat que encara no ha madurat ni s’ha desenvolupat del tot, però tot indica que l’any que ve rebran un impuls que els permetrà desenvolupar tot el seu potencial. Els centres de videojocs i les pel·lícules esfèriques de 360 graus seran possibles gràcies a la realitat virtual. 

Big data

Tenint en compte la quantitat d’informació que es genera al dia, cada vegada hi ha més demanda de científics de dades. Aquests poden obtenir informació molt valuosa i significativa per a les empreses, i analitzar-la i interpretar-la amb la finalitat d’incrementar la productivitat, l’eficiència i els beneficis de les companyies.

Reconeixement de veu

L’assistent de Google, l’Alexa d’Amazon o la Siri d’Apple. Centenars de milers de dispositius d’arreu del món han esdevingut assistents digitals amb control per veu, i les empreses se’n poden aprofitar. De fet, la cerca amb veu serà una de les tendències de màrqueting digital del 2019. Una de cada cinc recerques que es fan per internet es fan per veu, i aquest mètode anirà a l’alça. 

Aquesta tendència afectarà directament a les estratègies SEO perquè serà vital centrar-se en les paraules clau i en un llenguatge més natural per tal de coincidir amb el to de conversa de l’usuari. Quan escrivim al cercador utilitzem paraules com «restaurants a prop» però quan parlem amb un assistent demanem «on puc anar a sopar aquesta nit?».

Seguretat cibernètica

Amb tanta recopilació de dades s’haurà de protegir bé tota la informació. Els experts en ciberseguretat actuen com un guarda per protegir les pàgines web i els documents de la pirateria. La demanda d’aquesta figura anirà augmentant a mesura que els hackers vagin ampliant el seu coneixement i es tornin més poderosos.

Quines professions tindran més demanda al futur?

1. Màrqueting digital
El posicionament SEO, la publicitat SEM o la gestió de contingut per a blogs i xarxes socials.

2. Enginyers de robòtica
La quarta revolució industrial va lligada als robots i es necessitaran experts per a reparar-los i millorar-los.

3. Experts en big data
Cada vegada hi ha més sectors que volen analitzar i interpretar tota la informació de què disposen.

4. Experts en genòmica
Aplicat a l’agricultura i la ramaderia. L’augment de població ens portarà a replantejar-nos el model de producció.

5. Generador de software per veu i lingüistes
Els assistents per veu ja són una realitat, i els experts indiquen que cada vegada serà més freqüent la seva utilització.

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT