PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El SAAS implementarà un nou model d’atenció a la menopausa

El projecte vol acabar amb la «desinformació» d’aquest període vital a través de consultes privades i xerrades

Vista exterior de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Vista exterior de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | Maricel Blanch

El SAAS ja té enllestit un nou sistema d’atenció a la menopausa que espera posar en funcionament a principis de l’any vinent, segons va informar la llevadora referent d’Andorra, Cristina Pérez. «La dona en edat de perimenopausa, menopausa i postmenopausa és la usuària oblidada del sistema», va indicar Pérez, que capitaneja l’equip de 16 llevadores del país que faran possible aquest model d’atenció innovador, que va més enllà de les qüestions de salut i que vol ajudar a trencar tabús socials sobre aquest període de la vida de totes les dones. A Andorra, com a tota la part del món occidental, la població envelleix i cada cop més usuàries dels sistemes sanitaris es troben en aquest grup.


Pérez creu que tot i que el treball per a aquest nou model ja està «fet i presentat» ara han d’acabar de treballar en «l’actitud per captar aquestes senyores perquè crec que a nivell social no hi ha una obertura per manifestar sense vergonya que comencen a tenir desajustos amb la menstruació o molèsties en les relacions sexuals», va apuntar. 

Falsa normalitat

La llevadora referent creu que el nou model d’atenció ajudarà a lluitar contra «la desinformació i la falsa normalitat» instaurada en la societat sobre les dones que «tenen fogots, augmenten de pes o pateixen molts altres canvis i sensacions en la seva vida». Pérez i el seu equip vol aconseguir que les dones comptin amb les llevadores per comentar tot aquest tipus de situacions i per això, dins d’aquest nou pla s’han previst «des de consultes particulars per a dubtes individuals i casos singulars a xerrades de grup per entendre bé què és normal i què no ho és i què poden esperar que els passi» les dones que travessen aquest procés. 


«La llevadora també té un paper important, juntament amb els ginecòlegs, en la menopausa», reivindica Pérez qui va lamentar que «molta gent es pensa que la llevadora només tracta la dona quan està embarassada i just després del part». En aquest sentit, espera que iniciatives com aquesta posicionin a les llevadores com a les professionals de la salut de les dones que són i v recordar que a Catalunya, on la majoria de les llevadores andorranes s’han format «estan més avançats en aquest sentit i la població potser sap més tot el que podem oferir. El d’una atenció integrada i innovadora de la menopausa «és el pròxim projecte immediat que farem de cara el 2019», va assenyalar la llevadora. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT