PUBLICITAT

Andorra La Vella

Una ‘app’ per lluitar contra el ‘bullying'

‘B-resol’ permet els joves alertar els docents sobre qualsevol situació d’assetjament a l’escola

Per Victoria Gómez Pérez

L’aplicació B-resol al telèfon mòbil d’un alumne de secundària.
L’aplicació B-resol al telèfon mòbil d’un alumne de secundària. | ANA / T.N.

Un miler d’alumnes de diferents centres educatius del país ja s’han descarregat l’aplicació mòbil B-resol, una eina amb la qual es pretén que els joves denunciïn casos d’assetjament escolar. La responsable del departament d’Inspecció i Qualitat Educativa del Govern, Pilar Capdevila, va explicar ahir que l’objectiu és detectar qualsevol situació que pugui «vulnerar la convivència del centre escolar». Els professionals creuen que gràcies a l’anonimat i a la tecnologia, els alumnes s’atreveixen a donar molta més informació que si «han d’anar personalment al despatx de l’equip directiu». 

El director d’internacional d’Andorra Telecom, Carles Casadevall, va detallar que per tal que de per tal de garantir la identitat secreta, s’utilitza un login general de l’escola. Per donar-se d’alta, els joves simplement han de descarregar-se l’aplicació i accedir-hi a través de l’assignació d’un codi. 

A través dels missatges, els docents de referència supervisaran la situació, «en menys de 48 hores» i decidiran quin grau de gravetat atorgar-li. En funció d’això, s’actuarà –els centres poden arribar a demanar la intervenció del Govern i la Policia– i, a més de treballar amb les víctimes i els assetjadors, es farà «un treball amb el grup, que també és molt important». 
Capdevila va informar que el curs passat es van detectar 14 casos de bullying en els centres andorrans.

 

Compte amb el Whatsapp

El cap d’estudis del María Moliner La Margineda, Rafael Crespillo, va assegurar que la majoria de casos d’assetjament es resolen dins el centre, ja que són «típics de la comunitat adolescent, com els rumors o mals entesos» produïts fora de les aules. Així i tot, va alertar que «Whatsapp és la principal via de ciberassetjament actualment», tal com ho corroboren diferents estudis internacionals. Fa anys que experts en la matèria venen demostrant que aquest tipus d’assetjament és diari entre els adolescents d’arreu del món–amb una mitja d’edat de 13,6 anys– i afirmen que el 70% de les víctimes són noies. En aquest sentit, Crespillo va assegurar que Andorra està per sota de la mitjana global i que aquí només els «percentatges minoritaris» corresponen a conflictes profunds. 

A partir de la setmana que ve, l’aplicació entrarà en funcionament a tots els centres del sistema educatiu espanyol, després que la prova pilot a l’escola andorrana d’Encamp el curs 2016-2017 fos un èxit. La iniciativa, posada en marxar pel Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, també s’emmarca en els actes de Responsabilitat Social Corporativa d’Andorra Telecom. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT