PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cau un 25% l’entrada de vehicles al Pas pels talls a les vies franceses

Cinca admet «preocupació» pels efectes econòmics però no s’ha demanat a França cap actuació

Per Meritxell Prat

Gràfic d'entrada de vehícles el mes de novembre.
Gràfic d'entrada de vehícles el mes de novembre. | EL PERIÒDIC
Els comerciants han xifrat en un 60% menys la facturació registrada durant la darrera setmana al Pas

Les mobilitzacions dels armilles grogues a França, que protesten per l’encariment del preu dels carburants, han tingut un efecte notable en l’arribada de turistes al Pas de la Casa. Segons dades facilitades per l’Agència de Mobilitat entre el dissabte dia 17 de novembre (primer dia dels talls de carretera al país veí del nord) i el diumenge 25 de novembre, l’entrada de vehicles per la frontera francesa va caure pràcticament un 25% en relació a les mateixes dates del 2017. Una situació que segons el ministre portaveu, Jordi Cinca, «preocupa», però que fins ara no ha comportat que s’hagi fet cap contacte institucional amb França perquè es busquin solucions en cas que es bloquegi l’accés al Principat.

Les xifres registrades per Mobilitat posen en evidència que el dia de més afectació va ser el dia 17, quan l’entrada de vehicles al Pas es va reduir en un 68,22%, passant dels 4.657 que havien entrat el 2017 al 1.480 d’aquest any. Entre setmana, malgrat que les protestes van anar a la baixa, la davallada de vehicles que van creuar la frontera també va ser notable i per exemple, el dimarts dia 20, va disminuir un 24%, passant de 1.977 a 1.497 vehicles o l’endemà, amb una caiguda de quasi el 17% (de 2.290 vehicles a 1.903). En total, doncs, del 17 al 25 de novembre aquest any van entrar 20.189 vehicles, mentre que el mateix període de l’any passat van ser 26.881. Les xifres contrasten, per exemple, amb les registrades el divendres dia 16, quan encara no havien començat els talls de carreteres i l’entrada de vehicles va incrementar-se un 33%, de 2.813 a 3.743.

 

Afectació

De fet, els comerciants de seguida van posar el crit al cel i alguns dels consultats per EL PERIÒDIC van assegurar que al llarg de la setmana passada la facturació els havia caigut fins a un 60%. I és que encara que no es tallés la carretera que dona accés directe al Pas, sí que es produïen talls intermitents en altres vies properes i segons els comerciants això feia que molts visitants decidissin anul·lar el viatge. La preocupació, doncs, era evident, i moltes veus també s’han fet sentir a les xarxes socials reclamant al Govern algun tipus d’acció amb l’Executiu francès per mirar de pal·liar la situació, comparant la problemàtica amb la que es va produir l’any passat amb els talls que van fer els CDRs a Catalunya.

Finalment, ahir, es va donar una resposta. Cinca, preguntat per la qüestió en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, va assegurar que «des del Govern estem expectants per veure la continuïtat que tenen aquestes protestes i tal com hem fet en altres ocasions, si es mantenen i passen de ser puntuals a permanents o molt freqüents, ho farem arribar a les autoritats franceses i intentarem coordinar-nos entre els cossos de seguretat».

De fet, fonts del Govern ja havien indicat a aquest rotatiu que no s’havien produït contactes institucionals ni tampoc a través del cos de Policia, que és qui al seu dia va fer els contactes a Catalunya. Amb tot, es va aclarir que la decisió es valoraria en cas de tenir coneixement de més mobilitzacions que afectessin directament el Principat.

En demanar-li per la diferència d’actitud amb els fets que es van produir a Catalunya (quan des del primer moment es va demanar als Mossos que intercedissin per garantir els pas dels vehicles), va voler evitar comparacions. «Les motivacions està clar que són molt diferents, però no les hem de valorar des d’Andorra», va puntualitzar, afegint que «és evident que en el cas de França parlem d’unes accions que tenen abast nacional» de les quals no es podia conèixer l’afectació al Principat. I si bé han condicionat, i per tant «ara tenim arguments per manifestar la nostra inquietud», aquest «no era l’objectiu» de la mobilització. En canvi, en el cas dels CDRs «era una afectació molt puntual en una part del territori» però que van arribar a anunciar «explícitament» que es bloquejaria l’accés a Andorra. «Això porta a fer accions amb certa anticipació», va matisar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT