PUBLICITAT

Andorra signa demà la Carta d'Autonomia Local a Estrasburg

  • El cap de Govern i tres cònsols estaran presents al Consell d'Europa
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Casadevall, Dallerè, Alís, Espot i Naudi, en una reunió de cònsols Foto: TONY LARA

Andorra signarà demà la Carta europea de l’autonomia local. La ratificació anirà a càrrec del cap de Govern, Jaume Bartumeu, en un acte que se celebrarà a les 12.30 hores a l’hemicicle principal del Consell d’Europa a Estrasburg, França, coincidint amb la sessió plenària del Congrés de Poders Locals i Regionals. Pel que fa als representants dels comuns, assistiran el cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, el cònsol menor d’Encamp, Gabriel Dallarès i la cònsol menor d’Ordino, Consol Naudí. La cònsol menor del Comú d’Escaldes-Engordany, Montserrat Capdevila, no podrà assistir tot i que forma part d’aquesta comitiva.

Signar aquest acord suposa que el Principat entra a formar part d’una norma europea que recull els principis de base de l’autonomia local i garanteix els drets dels col·lectius i dels seus electes. Aquesta carta estableix els principis relatius a la protecció dels límits territorials de les col·lectivitats locals, i que aquestes han de definir les estructures i mitjans per dur a terme les seves missions.

Una signatura important, si es té en compte que està damunt de la taula del debat sobre el paper de la reunió de cònsols, la llei de competències, a més de les esmenes que els diferents grups polítics dels set comuns estan preparant per fer la proposició de llei qualificada d’organització i funcionament dels comuns.

La Carta d’Autonomia Local contempla el dret d’associar-se entre les autoritats o entitats locals per a la protecció i promoció dels seus interessos, així com també el poder cooperar amb altres ens locals d’altres països. El document a més contempla que els organismes locals han de disposar d’un recurs jurisdiccional per assegurar el lliure exercici de les seves competències.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT