PUBLICITAT

Desestimada la proposició de llei per modificar l’obtenció de la nacionalitat

  • Adellach ha acusat al Partit Socialdemòcrata d'estar fent "electoralisme"
  • Nomen admet que no és contrari a la reducció, però que el que cal canviar és la mentalitat que discrimina els immigrants
EL PERIÒDIC 
ANDORRA LA VELLA


25102010_consell
Un instant previ a la sessió del Consell.. Foto: TONY LARA
La proposició de llei que preveu reduir l’obtenció del temps de residència necessari per a la nacionalitat per naturalització a 15 anys, ha quedat desestimada pels vots en contra dels consellers reformistes i els d'ApC. La consellera reformista, Olga Adellach ha exposat que no poden votar a favor de la proposició de llei perquè és una qüestió prou important com per haver de tractar-la en un clima polític de consens, i no pas en un moment preelectoral, i ha acusat al Partit Socialdemòcrata d'estar fent "electoralisme". La consellera també ha fet al·lusió a què no es compleix la prohibició de tenir la doble nacionalitat.
Per la seva banda, Nomen ha justificat els vots contraris d'ApC per la necessitat de fer un referèndum per saber l'opinió dels ciutadans. Ha volgut recordar que el cap de Govern el va acusar de no entendre les relacions personals del país perquè no és nascut a Andorra ni ha estudiat aquí, i ha indicat que el que cal és canviar aquesta mentalitat per aconseguir la integració dels estrangers, i no només els anys de residència per a l'obtenció de la nacionalitat.
La consellera socialdemòcrata, Mariona Gonzàlez, s'ha defensat de les acusacions dient que no hi ha temps material perquè els ciutadans afectats per la modificació puguin votar a les següents eleccions i que, a més, han inclòs la modificació de la nacionalitat en tots els seus programes electorals, i per tant no estan fent electoralisme, sinó que "potser són els reformistes els que ho estan fent" ja que si votessin a favor, com "alguns dels consellers reformistes voldrien", potser perdrien alguns dels vots més conservadors que rep el partit.
En relació a l'acusació de Nomen, González ha acusat d'estar "amagant-se" darrera de la consulta per no haver de posicionar-se. Nomen, però, ha dit que no és contrari a la reducció dels 20 als 15 anys, però que el que cal canviar és la mentalitat que fa que els immigrants se sentin discriminats, i no només modificar el temps de residència per a l’obtenció de la nacionalitat. A més, ha recordat que la nacionalitat atorga els drets polítics als ciutadans, però no els econòmics, que s'adquireixen al cap de deu anys de residència.
Quant al fet que no es respecti el compliment del precepte que impedeix la doble nacionalitat, esmenat per la consellera reformista, Olga Adellach, Mariona Gonzàlez ha dit que no té constància que això sigui així, però que si ho fos, seria positiu que fessin esmenes a la proposició de llei en comptes de refutar-la. A més ha dit que el president del grup reformista, Joan Gabriel, està a favor de la proposició perquè ho ha dit en algun mitjà de comunicació, tot i que Gabriel ho ha desmentit dient que això és una interpretació de Gonzàlez, i que el que sí que és cert és que al grup reformista hi ha debat, però que això és positiu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT