PUBLICITAT

Andorra la Vella

El raonador reclama un habitatge digne també per als temporers

Andorra acull per primera vegada el Congrés i l’Assamblea General de l’Ombudsman

Per Victoria Gómez Pérez

Un home mira els anuncis d'una immobiliària.
Un home mira els anuncis d'una immobiliària. | Maricel Blanch

El raonador del ciutadà, Marc Vila, va reclamar ahir un habitatge digne per als temporers que aquests dies estan arribant a Andorra amb motiu de l’obertura imminent de les pistes d’esquí. Vila els va qualificar de «ciutadans de ple dret» que s’han de tractar com a qualsevol nacional o resident. «Com a comunitat cívica andorrana, hem de poder tractar a aquestes persones que venen a treballar pel benestar de tots i per l’economia del país amb els mateixos drets que tots els altres», va dir. Pel raonador, els temporers formen part d’un «subgrup» que pateix de manera directa la problemàtica de l’habitatge i va reconèixer que si ell va iniciar una investigació per detectar possibles abusos en els preus dels lloguers després de l’estiu, no va ser casual, sinó perquè pretenia posar «en molt primer nivell» les dificultats «serioses» que pateixen a l’hora de llogar un pis. Vila va creure que la ciutadania «ha de prendre consciència» i «entre tots», inclosos els empresaris del sector de la neu, s’ha de trobar la manera de millorar la seva «qualitat de vida». Per aconseguir-ho, va proposar com a mesura directa que les immobiliàries i els propietaris no obliguin a pagar l’arrendament de tota la temporada de cop i que els comuns «s’adonin que el problema de l’habitatge també va amb ells i no només amb el Govern». Malgrat reconèixer les dificultats i ser conscient que l’èxit només s’assolirà a llarg termini, Vila va assegurar ser partidari que «els conflictes socials s’han de treballar des de la persuasió i el convenciment» i que «qui té la raó descarta i aïlla aquells que abusen». 

Des que iniciés un estudi detallat sobre la dificultat per trobar pis o l’augment desproporcionat en el preu del lloguer fa un mes i mig, el raonador del ciutadà ha rebut una vuitantena de queixes i espera seguir augmentant-les en els pròxims mesos. Així i tot, va assegurar no tenir «cap queixa» vers el Govern, ja que la seva feina és «avançar-se a la burocràcia» i donar veu a les persones que no poden exposar les seves dificultats davant l’opinió pública i els poders.

Un problema «universal» 

Vila va fer aquestes declaracions ahir a la tarda durant la inauguració del 23è Congrés i Assemblea General de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman (FIO) que se celebra per primera vegada a Andorra la Vella. El lema de la trobada és Per una vivenda digna, ja que més enllà de la problemàtica andorrana, segons el raonador del ciutadà, es tracta d’un problema «universal» que esdevé en «moltes ciutats, sobretot en zones urbanes, on hi ha un desenvolupament econòmic important».

Més de 100 experts de 24 països posaran en comú des d’avui i fins dijous les seves impressions respecte a l’accés de l’habitatge amb la missió de defensar aquest dret bàsic davant les administracions internacionals. La Directora de Relacions Internacionals del Defensor del Pueblo d’Espanya, Carmen Comas-Mata, va demanar que Andorra segueixi «l’obligació de les democràcies més rodades d’Europa» i ofereixi als seus habitants la possibilitat d’accedir a un pis en condicions dignes i amb un «preu normal». A més, es va mostrar convençuda que els governs «podrien fer més del que fan» i va instar a crear més habitatges socials.

La presidenta de la FIO, Miriam Ruiz, va considerar que la trobada arriba en un moment «significatiu», ja que actualment hi ha diverses crisis migratòries arreu del món motivades, precisament, per la manca d’habitatge. «L’ésser humà no pot viure sense aigua, igual que no pot viure sense una casa», va comparar. 

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT