PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La CASS reavalua la proposta d’accés als serveis de fisioteràpia

Els fisioterapeutes es mostren confiats que hi haurà canvis per atendre les seves inquietuds

Per Lara Ribas

Cadires, màquines i altres aparells que els fisioterapeutes utilitzen per a les sessions de rehabilitació, en un centre sociosanitari del país.
Cadires, màquines i altres aparells que els fisioterapeutes utilitzen per a les sessions de rehabilitació, en un centre sociosanitari del país. | Maricel Blanch

Les negociacions entre la CASS i el Col·legi Oficial de Fisioterapeutes per regular l’accés als serveis del col·lectiu comencen a descongelar-se després que la parapública hagi considerat reavaluar la seva proposta. «Aparentment la CASS ha atès les nostres inquietuds i està reestudiant les mesures que havia proposat», va explicar a aquest rotatiu la degana del col·legi, Edith Rascagneres, tot mostrant-se confiada que «hi haurà canvis». 

La proposta de la parapública, feta pública el passat juliol, preveia reestructurar l’accés als serveis de fisioteràpia. Tot limitant la cobertura a un màxim de 30 sessions, establia que el pacient primer havia d’acudir al metge de capçalera per accedir a un forfet de deu sessions –deu menys que el que es pot recepta actualment– i que si després necessitava més sessions havia de sol·licitar-les a través d’un metge rehabilitador que podia donar-li un nou forfet d’entre deu i vint sessions com a màxim. El col·lectiu des del primer moment ja va mostrar-se contrari al nou funcionament en considerar que afegia massa obstacles per accedir als seus serveis. 

Acord embrionari

Tot i que la CASS de seguida va iniciar converses amb els fisioterapeutes, no ha estat fins fa uns dies que les negociacions s’han començat a desencallar. «El clima ara és bo i distès perquè ens han escoltat i han accedit a reavaluar la proposta dins del Consell d’Administració», va detallar Rascagneres. De tota manera, ja va avançar que l’acord es troba en un estat molt embrionari i que de moment no hi ha res tancat. «Serà un treball feixuc i malgrat que ens estem reunint cada quinze dies dubto que puguem signar res abans que s’acabi l’any», va pronosticar la degana. 

El col·legi creu que cal un control més acurat del que hi ha ara però en cap cas un límit de sessions

Des de la parapública, el president del Consell d’Administració, Jean-Michel Rascagneres, va reconèixer que a l’inici hi havia hagut un bloqueig que va atribuir al fet que haguessin presentat una proposta «més tècnica». Tot i així, fa unes setmanes ja va mostrar-se disposat a «reconduir les negociacions per tal d’arribar a un acord que sigui satisfactori tant per a la CASS com per als fisioterapeutes». «Al Consell d’Administració no treballem per imposició», va aclarir Rascagneres. 

Més flexibilitat

Només conèixer la proposta la degana del Col·legi de Fisioterapeutes ja va opinar que era un «sense sentit» reduir de 20 a 10 sessions el límit màxim que pot arribar a receptar un metge de capçalera. De tota manera, just ahir Rascagneres va admetre que «s’empra molt la fisioteràpia i, per tant, ha d’haver-hi un control més acurat del que hi ha ara». Quant a la proposta de canalitzar el segon forfet a través d’un metge rehabilitador, la cara visible dels fisioterapeutes va mostrar-se més intransigent. «No ens podem tancar tant i limitar aquesta funció a un perfil mèdic; és inviable», va advertir la degana. 

De fet, en declaracions anteriors, ja havia qüestionat aquesta mesura perquè només hi ha cinc metges d’aquesta especialitat en tot el país. En cas que la proposta es fes efectiva, ja va exigir que es contractin més rehabilitadors i que tots siguin de la CASS per tal de no vulnerar «el dret d’elecció» dels usuaris i no animar els pacients a continuar els tractaments als centres privats dels metges rehabilitadors. Tot i així, segons va manifestar Rascagneres, «sembla ser que la parapública està reavaluant aquesta qüestió» en el marc d’unes negociacions que encara van per llarg.

PUBLICITAT
PUBLICITAT