PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Acord entre estacions i monitors d’esquí per apujar el preu per hora

Malgrat que encara no hi ha cap concreció, l’increment dependrà de cada escola i del nivell de formació

Per Lara Ribas

Monitors i esquiadors fan cua per accedir a les pistes del domini esquiable d’Ordino-Arcalís.
Monitors i esquiadors fan cua per accedir a les pistes del domini esquiable d’Ordino-Arcalís. | Àlex Lara

L’increment del preu per hora és una de les reivindicacions que els monitors d’esquí posen sobre la taula temporada rere temporada i tot apunta que aquesta podria arribar a fer-se realitat. El president de l’Apeda (Associació de Professionals de l’Esquí i Disciplines Associades), Manel Arajol, va explicar a aquest rotatiu que després de reunir-se amb totes les societats gestores de les diferents estacions del Principat «sembla que hem avançat i de moment hem obtingut el compromís d’EMAP –la societat que gestiona Pal-Arinsal– per augmentar el preu per hora». Des de la societat, van confirmar que hi ha una clara política retributiva de canvi i que han previst modificar tant el preu per hora dels monitors com moltes altres qüestions. 

«No es tracta d’un increment puntual, sinó que serà progressiu al llarg dels propers anys», va insistir Arajol sense entrar a parlar de xifres concretes. A més, va especificar que la pujada dependrà de cada escola i del nivell de formació. «Tot i així, si s’apuja el preu per hora de cara al client és lògic que es vegi reflectit en el salari dels monitors», va considerar el president de l’Apeda. Ell mateix va explicar que hi ha cinc categories d’instructors i que a més nivell l’increment serà superior com a mesura per incentivar la formació. 

Acord més ampli

Malgrat que de moment l’associació només hagi obtingut el compromís d’EMAP, Arajol va avançar que la resta de societats s’han mostrat predisposades a treballar i que l’Apeda «té bones sensacions encara que segueixi quedant camí per recórrer». Mentrestant, l’AAME (Associació Andorrana de Monitors d’Esquí), que també està reunint-se per la seva banda amb totes les societats gestores, ja s’ha trobat amb tres d’elles a excepció de Secnoa –l’explotadora d’Ordino-Arcalís– i hauria obtingut el mateix compromís d’augmentar el preu per hora. 

L’Apeda obté el compromís d’EMAP d’incrementar els salaris dels monitors de forma progressiva

Aquesta pujada, però, de moment no s’ha concretat i, segons va manifestar a aquest rotatiu el president de l’AAME, Carles Iriarte, no satisfaria la seva reivindicació. «Nosaltres vetllem pels interessos de tots els monitors d’esquí i volem aconseguir unes condicions salarials dignes», va posar de relleu Iriarte tot desconfiant del compromís fins que no el vegi reflectit en els contractes. De moment, l’associació resta a l’expectativa de la trobada que té pendent amb Secnoa. Ara bé, com que aquesta societat ara es troba participada també per Joan Viladomat –el màxim accionista de Saetde– és molt probable que s’arribi al mateix compromís que amb la darrera.

Convenis d’empresa

Tot i que cada associació està negociant per la seva banda amb cadascuna de les societats explotadores de les estacions, Iriarte va recordar que al juny va mantenir una trobada amb el president de l’Apeda i que des de l’AAME sempre s’han mostrat oberts a reunir-se amb ells. «Al final perseguim el mateix objectiu d’aconseguir un increment del preu per hora», va especificar Iriarte tot remarcant que «quants més actors siguem, millor a l’hora d’arribar a un acord final que ens acontenti a tots». 

L’AAME desconfia de l’augment fins que no el vegi reflectit en els contractes i no es mostra del tot satisfeta

De fet, Iriarte va aclarir que el que s’aconsegueixi serà per a tots els monitors, per tant, és igual que sigui fruit de les converses que hagi mantingut l’Apeda o l’AAME. A més, la darrera associació persegueix des de fa temps un conveni col·lectiu dins del sector. «A part que moltes escoles d’esquí ho reclamen, considerem que és necessari arribar a un acord de mínims per garantir que els monitors puguin guanyar-se la vida», va insistir Iriarte. Des d’Ski Andorra, en canvi, van indicar que «el plantejament d’un eventual conveni col·lectiu resta pendent dels canvis que sorgiran de l’aprovació de la nova legislació laboral». 

El president de l’AAME considera que s’ha d’aconseguir que Andorra destaqui més enllà de la qualitat de la seva neu i que també sigui reconeguda per les condicions laborals dels instructors. «Sinó ara ens trobem amb el problema que cada vegada més monitors marxen a fer la temporada a fora, als Alps o encara més al nord», va lamentar Iriarte.

Tràmits 'online'

El president de l’Apeda, Manel Arajol, va celebrar que enguany els monitors estrangers puguin fer gran part dels tràmits de convalidació del seu títol online. Fins ara, els instructors que venen de fora quan arribaven al país havien de passar pel Servei d’Immigració, pel Departament d’Educació i per l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya d’Andorra (Efpem) per tal de tramitar l’homologació del títol necessària per exercir com a monitor al Principat. «I cal tenir en compte que tots els organismes es troben a diferents parròquies –Escaldes-Engordany, Sant Julià de Lòria i Ordino– i que la majoria de temporers venen sense vehicle», va ressaltar Arajol. 

Després de la seva insistència, l’Apeda ha aconseguit que l’Efpem obri un canal online perquè els instructors puguin iniciar aquest tràmit abans de traslladar-se al Principat i estalviar-se el periple d’anar amunt i avall per fer papers. «Això permetrà agilitzar tots els passos previs a la contractació», va expressar tot satisfet el president de l’associació. Dels 825 monitors contractats a Andorra durant la temporada 2017-2018, gairebé un 60% van ser estrangers i enguany es preveu una contractació similar. 

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT