Andorra la Vella
Distintiu pels hotels i restaurants que apostin pel medi ambient
El sector hoteler genera més del 50% dels residus del país
El Ministeri de Medi Ambient i la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) van signar ahir un conveni marc de col·laboració amb l’objectiu de promoure i divulgar la sostenibilitat ambiental entre els diferents hotels i restaurants del país. La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va explicar que més del 50% dels residus que es generen i prop del 20% d’energia elèctrica que es consumeix al Principat prové del sector hoteler. Per aquest motiu es tracta d’un «sector clau» per a la sostenibilitat general i la seva implicació, tant en el Pla nacional de residus com en la transició energètica, és «molt important» per tirar endavant altres col·laboracions relacionades amb el medi ambient, «com pot ser l’aigua».
Des del ministeri, de la mà d’Andorra Sostenible, es visitaran de manera individualitzada tots els establiments que formen part de la UHA, una vuitantena d’hotels i una cinquantena de restaurants, per «fer-los partícips» i oferir-los un distintiu que reconegui «els seus esforços» i els mostri com a membres del «pacte per la sostenibilitat», segons va explicar la ministra. Així mateix, Calvó va recordar que en el nou projecte d’Andorra Sostenible ja es va incorporar una persona per dedicar-se específicament a la difusió i al contacte amb el sector empresarial, i que s’ha decidit començar pel sector hoteler per la seva rellevància social i per «l’interès que han demostrat». El 2008, el Govern va aprovar el Decret que declarava el sector de l’hoteleria com a productor singular de residus d’envasos, de cartó i d’olis vegetals, que els obliga a fer una recollida selectiva. Ara, per tant, es va una mica més enllà i la distinció serà per a tots els establiments que s’ofereixin a fer «altres pràctiques que millorin la sostenibilitat». Aquest distintiu, però, no tindrà cap influència a l’hora de determinar la nova classificació hotelera, que recull els requisits obligatoris i d’altres optatius de tots els allotjaments.
El president de la UHA, Carles Ramos, per la seva banda, va assegurar que «farem tot el possible per ser l’altaveu del teixit hoteler del país», tot reconeixent que «som productors de molta de la matèria de reciclatge» que es genera a Andorra. A més, va considerar que encara hi ha «feina a fer» i que la part més complicada serà la «d’informar i mentalitzar» els responsables dels allotjaments. «Cal fer un pes més i tenir una relació més estreta amb el ministeri per aconseguir fites» més rellevants, va dir Ramos.
També els llogaters
La ministra també va informar que el pla Renova, dotat des de fa una setmana amb 50.000 euros, després d’haver esgotat els 150.000 inicials, i la nova Llei de transició energètica permeten que els llogaters dels establiments comercials puguin sol·licitar, amb l’autorització prèvia del propietari, ajuts que promoguin les bones pràctiques mediambientals. Així, va fer èmfasi en la possibilitat de rebre un suport econòmic per finançar la instal·lació de plaques solars o la possibilitat d’autoconsumir energia. L’adhesió a aquest pacte és voluntària, de manera que no hi haurà cap mena de sensació pels establiments que no hi formin part. «Volem implicar el sector en positiu. Conscienciant, tant als ciutadans com als empresaris, és com millor s’aconsegueixen els objectius i volem que els responsables s’adhereixin voluntàriament», va dir la responsable de Medi Ambient.
La signatura d’ahir és «un primer pas» i ara és en mans de les administracions, i d’Andorra Sostenible, visitar els establiments i reconèixer públicament a aquells que s’impliquin en el pacte per la sostenibilitat. Des del ministeri, no es descarta que la mesura es pugui estendre a altres col·lectius.