PUBLICITAT

ApC demana quants càrrecs polítics estan en excedència de l'administració

  • La plataforma reclama la suma dels sous que perceben les persones que actualment estan cobrint aquestes vacants
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


El grup parlamentari d'Andorra pel Canvi (ApC) ha entrat a Sindicatura una sol·licitud d'informació per saber el llistat de noms de persones que es veurien beneficiades per la derogació de l’article 5 de la Llei 31/2008 de mesures de reactivació econòmica, és a dir, les persones que en el moment en el que s'acabi aquest mandat haurien d'optar per seguir la seva carrera política i perdre l’excedència, o que podrien retornar a la funció pública però deixar de costat la seva carrera política. A més, també es demana la suma dels sous que perceben les persones que actualment estan cobrint aquestes vacants.
El president del grup parlamentari d'ApC, Eusebi Nomen, argumenta aquesta demanda pel fet que el projecte de llei de mesures de promoció de l'activitat econòmica i social, i de racionalització i optimització dels recursos de l'Administració presentat pel Govern, substituiria l'anterior text de manera que quedaria derogat l'article que limitava a un mandat les excedències amb reserva de plaça dels funcionaris. Per aquest motiu, ha dit que aquesta "no és una llei de reactivació econòmica sinó una manera de permetre que els funcionaris que han fet de la política l'activitat central de la seva vida puguin mantenir privilegis".

Nomen ha explicat que la llei que es va aprovar al 2008 perquè els funcionaris no poguessin reservar la seva plaça tants anys com volguessin és una mesura per reactivar l'economia i d'altra banda, "és el mateix que els passa a les persones que treballen en el sector privat, que si es volen dedicar a la política no se'ls dona una excedència". A més ha aclarit que la despesa que suposa per a l'Administració haver de formar a funcionaris que hagin estat fora del seu lloc de treball durant molts anys, com hi pot haver alguns casos, també s'han de tenir en compte.

ApC posa de relleu que el Govern no justifica els efectes de la disposició derogatòria i per això interpreten que l'objectiu és "permetre que funcionaris que volen fer una carrera política de més d’un mandat mantinguin el privilegi de tenir una reserva de plaça, amb el cost econòmic que comporta per a l’Administració i la provisionalitat que pot comportar per a les persones que cobreixen temporalment la seva plaça".

La sol·licitud d'informació també inclou la demanda de la suma total del sous dels funcionaris que estan cobrint aquestes vacants, ja que segons assenyalen des d'ApC, en la memòria econòmica del projecte de llei, el Govern no inclou el càlcul de la despesa que suposa per a l’Administració "mantenir aquesta duplicitat de funcionaris per cobrir les places dels funcionaris que opten per una carrera política de més d’un mandat".

D'altra banda, Nomen també vol saber quins càlculs s'han fet per situar en 37 milions d'euros el límit per concertar operacions de crèdit per autoritzar el pagament als proveïdors d'empreses públiques, tal com apareix en la disposició addicional primera de l'article 6 del projecte de llei presentat pel Govern.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT