PUBLICITAT

El TC no admet el recurs d'empara d'Andorra la Vella

  • Nega una manca de fonamentació en les decisions preses
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Les instal·lacions del Comú de la capital Foto: TONY LARA

El Tribunal Constitucional (TC) no ha admès a tràmit el recurs d’empara presentat pel Comú d’Andorra la Vella en relació al cas de les taxes d’higiene i enllumenat imposades a les entitats financeres el 2009, segons va recollir ahir el BOPA. El consistori presidit per Rosa Ferrer va presentar aquest recurs d’empara davant del Constitucional contra la sentència i l’aute del Tribunal Superior de Justícia, que ratificaven una sentència anterior de la Batllia, i en les quals es donava la raó als bancs quan aquests argumentaven que l’increment del preu de les taxes no havia estat degudament justificat, tal i com va informar l’ANA.

El TC va rebutjar la sol·licitud d’empara presentada pel Comú de la capital afirmant que «no hi ha cap dubte» que s’ha fonamentat en Dret la decisió de les dues instàncies anteriors, la Batllia i el Tribunal Superior de Justícia. El consistori d’Andorra la Vella argumentava que hi havia «una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció per les lesions del dret a obtenir una decisió fonamentada en Dret i del dret d’un procés degut».

Aquesta lesió dels drets fonamentals, segons el recurs d’empara del Comú, es basava en l’article 10 de la Constitució on diu que «es reconeix el dret a la jurisdicció, a obtenir d’aquesta una decisió fonamentada en dret», ja que al seu parer les decisions preses en el procés judicial estaven mancades de fonamentació. El TC diu que no és cert que en les decisions hi hagi una manca de fonamentació i argumenta que «la tenen des d’un principi i es repeteix (...) en la resolució de l’incident de nul·litat d’actuacions».

El TC afegeix que «altra cosa és que el recurrent no les comparteixi i avanci una opinió diferent». A més, l’alt tribunal també diu que la fonamentació no està mancada de lògica, i conclou que «el recurs d’empara plantejat no acompleix amb el cànon de constitucionalitat i no pot ser admès a tràmit».

D’altra banda, l’aute afegeix que el TC no és una tercera instància contenciosa-administrativa per la qual cosa no pot entrar sobre l’enjudiciament dels supòsits de l’article 48 del Codi de l’Administració com argumentava el Comú d’Andorra la Vella en el seu recurs d’empara.

Nova fase / Amb aquest aute del Tribunal Constitucional, datat el passat 13 d’octubre, es retorna a la sentència de primera instància, l’emesa pel Tribunal de Batlles del 7 de setembre del 2009, en la qual es considerava que la liquidació per les taxes d’higiene i enllumenat efectuada pel Comú a les entitats financeres no quedava justificada de manera suficient.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT