PUBLICITAT

La vedella del país tindrà el segell de qualitat de la UE

  • La carn de boví autòctona representa el 20% del total consumit al Principat
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alay escolta les explicacions de Fadurdo, director de l'empresa que gestionarà l'IGP, ahi Foto: coriol llauradó

Deu anys després que el Govern i la societat Ramaders d’Andorra unissin esforços per assolir una carn autòctona de qualitat, aquest treball va fer ahir un important pas endavant. El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural, va formalitzar ahir la seva petició a la Unió Europea per rebre un segell distintiu que acrediti la qualitat de la vedella del Principat. Segons el titular del ministeri, Vicenç Alay, aquesta acreditació europea serà visible a partir del mes de gener.

El distintiu sol·licitat és una IGP, una Indicació Geogràfica Protegida, que només es concedeix en els productes originaris d’un lloc concret, amb una qualitat determinada i que es produeixen i transformen a la mateixa zona geogràfica. «Donarà un plus al nostre producte comercial», va assegurar Vicenç Alay. Actualment tota aquesta carn de vedella que es genera al país és absorbida pel propi mercat andorrà. Representa el 20% del total de carn consumida.

El segell de qualitat que es començarà a comercialitzar a partir del mes de gener, però, tindrà caràcter provisional. Un cop entrada la sol·licitud a Brusel·les, una actuació que es farà abans d’acabar l’any, la UE ha de comunicar formalment que la regió compleix amb les premisses de qualitat requerides. Aquest període avaluatiu pot durar entre sis mesos i cinc anys, tot i que l’estimació «és de dos anys» segons va manifestar Emili Fadurdo, el director de LGD-CER, l’empresa catalana que gestionarà la tramitació i control del segell a Andorra. Amb tot, Alay va garantir que el procés es formalitzarà ja que tot el que exigeix la UE «ho estem complint».

MERCAT SENSE EXPANSIÓ / El distintiu de qualitat que rebrà la carn de vedella, però, no serà el primer pas cap a una expansió del producte, tant a l’interior com a l’exterior. Actualment hi ha més demanda que oferta d’aquesta tipologia de carn, però Alay va reconèixer que el país no disposa «de capacitat per ampliar l’oferta actual». En qualsevol cas, «representaria entrar en un àmbit competitiu que ens faria perdre aquesta qualitat que ens distingeix». va afegir el ministre. Actualment se sacrifiquen 850 canals a l’any, segons va informar Fadurdo.

Pel que fa a les tarifes, el distintiu europeu no comportarà un augment dels preus de la carn de vedella. H.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT