Escaldes-Engordany
La futura unitat de radioteràpia podrà tractar un 80% dels malalts
El president d’Assandca creu que el nou equipament permetrà guanyar en qualitat sanitària
El president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, va mostrar-se satisfet que el Govern hagi complert amb la seva promesa i hagi aprovat posar en marxa el projecte de construcció d’una unitat de radioteràpia al Principat, tal com va anunciar el portaveu de l’Executiu, Jordi Cinca, després del Consell de Ministres del passat dimecres. De tota manera, Saravia va considerar que el nou equipament «serà insuficient» per tractar tots els malalts de càncer que hi ha diagnosticats a Andorra. «L’equipament incorporarà una màquina molt bàsica i no comptarà amb d’altres d’específiques per als càncers més complicats. Tot i així, crec que es podran arribar a atendre un 80% dels casos», va estimar el president d’Assandca.
La cara visible de l’associació va subratllar que el més important és que es posi en marxa la unitat de radioteràpia i que funcioni correctament. «Això permetrà que Andorra guanyi en qualitat sanitària i, si s’ofereix un bon servei, inclús atreure pacients de l’entorn més proper, com la Seu d’Urgell o Puigcerdà, perquè vinguin a tractar-se aquí», va pronosticar Saravia. Malgrat que des de l’Executiu encara no han definit el pressupost del projecte –a l’espera del resultat del concurs d’idees per a la seva construcció–, el responsable d’Assandca ja va indicar que a nivell de costos és molt més car tenir una unitat de radioteràpia que cobrir els desplaçaments per seguir un tractament a l’estranger, «ja que cal comprar una màquina de preu elevat, incorporar diversos tècnics i ocupar-se del manteniment de les instal·lacions». «En sanitat, però, els costos s’han de mirar d’una altra manera», va insistir Saravia.
Gestió del nou servei
Segons les previsions de l’Executiu, l’edifici que s’ubicarà a l’aparcament públic que hi ha entre l’hospital i el túnel del Pont Pla s’hauria de començar a construir a principis del 2019. El ministre Cinca no va poder precisar quin tipus de gestió es farà càrrec de la infraestructura, tot i que va assegurar que «el Ministeri de Salut treballa paral·lelament» en aquest assumpte. El SAAS s’ha mostrat interessat a assumir el servei, però també hi ha l’opció de l’externalització. «Buscar un institut estranger és una bona idea», va apuntar Saravia tot recordant que a Andorra no hi ha professionals d’aquesta especialitat. «Si es contracta una empresa estrangera, ja solucionaríem aquest problema perquè l’institut s’instal·laria al Principat amb el seu equip d’experts», va manifestar el president d’Assandca. De tota manera, va precisar que trobar professionals interessats a treballar a la nova unitat de radioteràpia tampoc seria massa complicat perquè hi ha incentius com «salaris similars als dels països veïns o impostos més baixos».