PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Parcs i jardins lliures de contaminació

El comú d'Escaldes-Engordany és el primer en tot el país que veta aquests components a les àrees verdes

Per Lara Ribas

Didier Aleix, conseller de Medi Ambient, i Llorenç Esquerra, responsable de zones verdes del comú, al Prat del Roure abans de presentar el segon any de la campanya 'Zero productes químics'.
Didier Aleix, conseller de Medi Ambient, i Llorenç Esquerra, responsable de zones verdes del comú, al Prat del Roure abans de presentar el segon any de la campanya 'Zero productes químics'. | ANA / N. T.

Per a la majoria de ciutadans, àrees verdes com l’entorn enjardinat del Prat del Roure segueixen estan tan ben cuidades com sempre. «No hem tingut cap queixa i ningú se n’ha adonat, però des de l’any passat hem deixat d’utilitzar productes químics a les zones verdes del comú per una qüestió de salut tant del nostre personal de jardineria com de la canalla que ve a jugar als parcs», va manifestar ahir el conseller de Medi Ambient, Didier Aleix, durant la presentació de la campanya Zero productes químics. 

Escaldes és pionera en prescindir dels productes químics i ara busca ampliar aquests horitzons

Tot i que els vianants difícilment ho perceben, ja no hi ha la gespa a l’anglesa d’abans, que s’ha substituït per una de més tova però resistent estil la dels prats, i en algunes àrees s’han plantat espècies antimosquits o antiparàsits per poder prescindir dels fitosanitaris. «Amb casos recents com la sentència desfavorable a Monsanto que reconeixia els efectes cancerígens del glifosat sobre un dels seus treballadors per fi es comença a posar de relleu el problema d’aquests productes», va insistir el conseller. «Per això nosaltres hem decidit no utilitzar-los; el que fem amb les herbes és cremar-les i després recorrem a algun sabó neutre o oli natural per tractar les plantes», va detallar el nou sistema. 

Al fet de prescindir-ne, només hi veuen avantatges. Didier ja va indicar que la mesura ha suposat «un estalvi econòmic bastant important, ja que els fitosanitaris són productes cars». I el responsable de jardineria del comú escaldenc, Llorenç Esquerra, va afegir que també els ha permès estalviar aigua. «No exagero si dic que ara consumim menys de la meitat d’aigua que abans, ja que hem passat a afavorir l’aparició de la vida orgànica sota terra, un fet que possibilita emmagatzemar millor l’aigua i, per tant, regar menys», va seguir relatant. 

Escaldes-Engordany és pionera en una mesura mediambiental com aquesta. «Els productes fitosanitaris no estan prohibits a Andorra però sí a Escaldes-Engordany», va subratllar Didier. El conseller va explicar que estan seguint el model francès, on ja està prohibit l’ús dels productes químics a l’espai públic i es preveu fer extensible a l’agricultura a partir del 2022. «Més enllà de la voluntat política, qui ha ajudat a tirar el projecte endavant és un equip de jardineria compromès», va posar de relleu el conseller. Ara ja pensen a ampliar horitzons amb l’optimització de l’ús de la sal per evitar el gel a les carreteres o la millora de la gestió dels boscos.

PUBLICITAT
PUBLICITAT