Escaldes-Engordany
Una cinquantena de rescats de muntanya des del mes de juny
El cost del ‘roaming’ al país dificulta la localització dels turistes, que apaguen les dades quan arriben
El Grup de Rescats de Muntanya (GRM) dels Bombers ha realitzat ja una cinquantena de rescats des del mes de juny fins ara. Malgrat que les xifres exactes no es recopilen fins a final d’any, el responsable del grup, Òscar Santos explica que són dades habituals els mesos d’estiu per la gran afluència de gent que fa excursions a la muntanya. De fet, Santos quantifica que el cos surt a l’estiu de mitjana un cop al dia. La setmana passsada, recorda, «vam sortir fins a tres vegades en un mateix dia», mentre que l’any passat el record es va assolir amb quatre rescats la mateixa jornada.
Els Bombers surten de mitjana un cop al dia els mesos d’estiu, en la majoria de casos per lesions
La gran majoria dels rescats s’han realitzat amb l’ajuda de l’helicòpter i normalment per a turistes que, o bé s’han perdut, o bé s’han fet mal. «Els rescats es produeixen més amb gent de fora, ja que la gent d’aquí normalment coneix la zona i si ens truquen és perquè s’han fet mal però poques vegades per desorientació», indica Santos. En canvi, afegeix, «els rescats a turistes tenen lloc normalment per no trobar-se o per no anar degudament equipats».
El responsable apunta que «intentem racionalitzar l’ús de l’helicòpter» però reconeix que és complicat perquè «si una persona s’ha torçat el turmell i està a una hora del camí on se’l pot recollir és molt difícil que la transportem a peu. Necessitaríem un mínim de sis persones i a més seria una molt mala estona per l’afectat, ja que li faria molt mal».
El problema del ‘roaming’
El cos de Bombers rep moltes més trucades d’excursionistes de les sortides que finalment realitzen. I és que, segons informen, en moltes ocasions les trucades que són per desorientació s’acaben solucionant amb indicacions telefòniques, sense que sigui necessària l’actuació in situ dels Bombers.
El gran problema amb què encara es troba el cos és, tal com confirmen, que «el primer que fan els turistes quan entren al país és treure les dades i molts cops fins i tot posar el mòbil en mode avió». Això impedeix la geocalització dels excursionistes i dificulta el rescat als Bombers. «És per això que el primer que fem quan ens truquen és demanar-los que activin les dades i que ens enviïn la ubicació via whatsapp, ja que la majoria no tenen cap aplicació com la Safe360 [l’antiga Alpify] que ens permetin localitzar-los», indica el director adjunt dels Bombers, Jordi Farré, tot agregant que «la Safe360 l’utilitzen sobretot els andorrans o residents, que són els que la coneixen. Els turistes no perquè la majoria desconnecten les dades encara que ara ja hi hagi forfets més econòmics».
Escoltar l’home del temps
No anar sols a la muntanya, portar beguda i menjar suficient i planejar la ruta són alguns dels consells dels Bombers per evitar accidents a la natura. Però sobretot, remarquen, cal fer cas a l’home del temps. Segons explica el responsable del Grup de Rescats de Muntanya, Òscar Santos, la gent ha començat a agafar consciència de l’equipació que cal portar per anar a la muntanya, malgrat que «encara hi ha de tot». El principal problema amb el que es torben ara és que els turistes «no coneixen el temps d’Andorra». I és que al Principat, un dia radiant es pot convertir en una tempesta espectacular en qüestió de minuts. Una característica que «els turistes no coneixen», assegura Santos. I en aquest cas, afegeix, «és igual que vagis ben equipat». «Si t’agafa una bona tempesta al mig de la muntanya i a sobre no coneixes la zona, ho passaràs malament», sentencia. És per això que el cos insisteix en què «abans de sortir cal mirar la previsió del temps per evitar riscos» i, òbviament, en cas de mal temps «cal canviar els plans». I quan es parla del temps, no només hem de témer a la pluja. El sol i les fortes temperatures també poden ser mals aliats.
Per reduir les sortides i, per tant, els accidents a la muntanya només hi ha una solució: conscienciació. I és per això que els Bombers han apostat per ser força actius a través de les xarxes socials per donar indicacions als excursionistes. Entre les recomanacions, a més de les ja esmentades, s’hi afegeix la necessitat d’informar a familiars o amics del lloc on es vol anar i de la hora que es té previst tornar, portar l’equipament i la roba adient a la ruta programada, planificar-la i consultar guies i mapes abans de sortir. A més, tenir un telèfon mòbil amb bateria i una aplicació com la Safe360.