PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els polítics, en desacord sobre els símptomes de precampanya

DA, PS, SDP, UL i Bonet creuen que la cursa a les eleccions ha començat; L’A i ILM consideren que no

Cabines de votació durant les eleccions de 2015.
Cabines de votació durant les eleccions de 2015. | TONY LARA

El clima de fi de legislatura es percep al Consell General però a l’hora d’identificar els símptomes d’una suposada precampanya electoral els diferents partits polítics del país no es posen d’acord. DA, PS, SDP, UL i la independent Sílvia Bonet consideren que la cursa a les eleccions ja ha començat mentre que L’A i ILM creuen que la precampanya és a prop però encara no ha començat. 
 

El pacte entre liberals i socialdemòcrates és vist com un senyal de l’inici de la competició

«Malauradament, crec que sí que ho estem i dic malauradament perquè encara no toca», va admetre el secretari general de DA, Esteve Vidal. Mentre que des del PS, la consellera general Rosa Gili precisament opinava que és a causa de DA que la precampanya fa estona que ha començat: «DA sempre està fent campanya i sempre busca els rèdits i compta els vots que pot treure de qualsevol acció». SDP, per boca del seu representant al Consell General, Víctor Naudi, també va responsabilitzar el partit del Govern de la situació, a parer seu, de clima preelectoral: «En precampanya ho estem sempre però a partir del moment que Martí diu que s’avancen això dona pas a una acceleració». 

Des d’UL, Josep Majoral va ser contundent: «La precampanya és evident», mentre que la consellera independent Sílvia Bonet va atribuir a l’oposició el tret de sortida de la cursa per a les eleccions: «Ja ha marcat el timing de la campanya però DA no acaba d’entrar en el joc». 

En canvi, tant el liberal Ferran Costa com Carles Naudi des d’ILM es posicionen més a favor d’un final de cicle que no en un ambient de precampanya. Per a Costa, ho demostra la «inacció» del Govern, mentre que Carles Naudi creu que «s’està escalfant l’ambient per donar inici a la precampanya a partir de Meritxell». 


Senyals

DA diu que no han triat encara candidat perquè estan treballant en «coses importants de final de legislatura»

Entre la simptomatologia que identifiquen els qui creuen que la precampanya ha començat, coincideixen a anomenar el pacte entre liberals i socialdemòcrates com a senyal que el joc ja ha començat i, en general, la identificació dels diferents candidats a Govern. «No és habitual a Andorra conèixer els candidats de manera tan preventiva i l’oposició els va identificar i posicionar clarament fa molt de temps», va considerar Bonet, mentre que Vidal va afegir: «Els altres partits han considerat que la situació actual era la millor per tenir una actitud de precampanya i ja tenen un candidat». En canvi, va considerar que el fet que DA encara no hagi designat ningú per a aquesta fita «no ens perjudica perquè estem en una fase de treball i d’acabar coses importants de final de legislatura». 

 

Ritme legislatiu

Més enllà dels candidats, Gili va assenyalar el «tracte contradictori als funcionaris» durant aquesta legislatura com una acció de precampanya mentre que Majoral va considerar que «molts dels actes del Consell General són un postureig de precampanya i l’entrada de tanta llei de cop, també». Victor Naudi també va identificar «l’allau de lleis que estan tancant precipitadament» com a símptoma de la cursa electoral velada. 

 

Què diu la llei sobre la campanya electoral?

A diferència d’alguns països com pot ser Mèxic, a Andorra, de la mateixa manera que a la majoria d’Estats d’Europa, la legislació no regula la precampanya electoral i només parla de la campanya. És el Govern qui en la convocatòria d’eleccions o de referèndum fixa la durada de la campanya electoral, que no pot ser inferior a 10 dies naturals, ni superior a 15 dies naturals. La llei diposita en el Govern la responsabilitat per habilitar els mitjans per al correcte funcionament de la campanya electoral. En canvi, són els comuns qui fixen la relació dels espais reservats per a cartells de propaganda electoral i han de destinar un espai igual a cada candidatura vàlidament proclamada. L’assignació dels espais es fa per sorteig. Fora d’aquests espais, està prohibit tota mena de banderoles, cartells o adhesius. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT