PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ratxa i «illa» de calor amb temperatures de rècord

El termòmetre encara pot anar a l’alça i les pluges no refrescaran

Per El Periòdic

Un termòmetre marca 41 graus, en una imatge d’arxiu.
Un termòmetre marca 41 graus, en una imatge d’arxiu. | TONY LARA

Dimecres ja es preveien altes temperatures quan l’estació meteorològica de la Borda Vidal va registrar 32,9 graus, però el rècord de calor d’aquest any es va assolir ahir amb gairebé 34 graus positius. Un rècord que es podria veure superat aquest cap de setmana si es compleixen les previsions a l’alça de situació de calor i absència d’aire fred d’aquests últims dies. Així i tot, els meteoròlegs no descarten algun ruixat de tardes, que podrien ser aïllats i en cap cas suposaran un refrescament a l’atmosfera.

Pel que fa a Andorra, a partir de dilluns tot apunta que la situació es normalitzarà, per trobar-se a més alçada i rebre abans la baixada de temperatures, va exposar el meteoròleg Guillem Martín, del Servei Meteorològic de l’Oficina d’Energia i Canvi Climàtic. A zones veïnes més baixes d’alçada, però, caldrà tenir una mica més de paciència.



Precaucions

Amb tot, va recordar Martín, no es pot parlar d’onada de calor a Andorra, però sí de «ratxa de calor», un esglaó més baix, meteorològicament parlant. Per parlar d’onada de calor (la darrera es va registrar l’estiu del 2015), cal que l’estació meteorològica de FEDA (que compta amb dades des del 1935), registri durant almenys tres dies seguits 32 graus de màxima, i que les mínimes no baixin dels 15 graus, però de moment no ha estat així.

A més, Andorra també pateix el que s’anomena illa de calor, un fenomen relacionat amb la calor urbana. És a dir, l’acumulació d’altes temperatures a l’asfalt i a la superfície al fons de vall impedeix el refredament nocturn, i provoca que les nits siguin força més càlides de l’habitual. Per tot plegat, el Servei Meteorològic ha activat l’avís groc per calor, dins del qual la població ha de prendre precaucions si manté activitats laborals, quotidianes o esportives a l’aire lliure. Hidratar-se, protegir-se del sol i evitar les hores puntes del dia si és possible, entrarien dins d’aquestes mesures. I pel que fa a certes activitats laborals, per exemple els forns de pa i pastisseries han de considerar modificar els seus horaris d’elaboració del producte. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT