PUBLICITAT

Andorra La Vella

Balanç desigual del retorn del circ en el sector de la restauració

Mentre alguns professionals diuen haver perdut diners, altres asseguren beneficis del 50%

Per Meritxell Prat, Victoria Gómez Pérez

Una imatge de l'espectacle 'Diva'
Una imatge de l'espectacle 'Diva' | MARICEL BLANCH

Amb el Cirque du Soleil finalitzat, és moment de fer balanç i, com sempre, hi ha disparitat d’opinions entre restauradors i comerciants. Entre els detractors, hi ha la propietària d’un dels establiments que hi ha just davant d’on s’instal·la la carpa, qui assegura que amb el circ «perd diners». Tot i que en el seu restaurant van crear una carta especial per tot el mes que ha durat l’espectacle, la responsable diu que, a diferència d’altres anys, enguany el circ no ha estat rentable, ja que els clients no han consumit prou com per fer compensar les hores extra dels cambrers contractats i la cuina oberta fins a les dues de la matinada. Respecte als rumors que el Cirque du Soleil pugui desaparèixer del Parc Central, i fins i tot, de la parròquia d’Andorra la Vella, aquesta propietària està anhelant que la carpa es retiri quant més aviat millor i, si pot ser, «que no torni». Tot el contrari opina l’encarregat d’un restaurant una mica més enllà, a qui li agradaria que el circ durés «la meitat de l’any». Ell assegura que les vendes del seu bar d’entrepans i tapes s’han vist incrementades un 50% i explica que, malgrat haver allargat l’horari de la cuina fins a la mitjanit, gran part dels espectadors sopaven abans que comencés la funció. «Vam crear una carta de tapes especialment pensada per a compartir, ja que la majoria de gent ve en grup i vol quelcom lleuger i ràpid», explica l’amo. 

El propietari d’un altre bar de la zona reconeix que al juny, mentre s’instal·lava la carpa, van patir pèrdues, però que amb tota l’activitat d’aquest últim mes han remuntat. «Sabem que ara també vindran dies durs perquè s’ha de desmuntar tot i l’aparcament queda inutilitzat», diu l’encarregat, alhora que presumeix d’haver servit entrepans als artistes de la companyia canadenca. 

 

Circ i compres

Els comerciants coincideixen en l’impacte negatiu que suposa perdre places d’aparcament

Pel que fa als comerciants, el balanç també és desigual. La dependenta d’una òptica assegura que, des que se celebra el Cirque du Soleil, el mes de juliol és cada any més bo que els de juny i agost. «Que ens treguin l’aparcament repercuteix negativament, però també és cert que molta gent que ve a veure l’espectacle, de passada, compra. Atribuïm l’increment de vendes d’aquest mes al circ, sense cap mena de dubte», diu taxativa. Per contra, les responsables d’una botiga de complements creuen que el circ no els aporta beneficis de cap mena. «És més, si perdem places d’aparcament, de ben segur que perdem clients», protesten. 


Conflicte amb els ‘packs’

Respecte a l’ocupació, el president de la Unió Hotelera, Carles Ramos, va assegurar que «el circ entre setmana ha ajudat molt», però «s’ha notat una mica menys d’afluència que en anys anteriors». Segons el president, Escaldes-Engordany ha estat la parròquia amb més ocupació, tot i que també ha patit la davallada general «d’un 5 o 10%». Quant a la gestió, Ramos va reconèixer que «no s’havia fet prou bé», ja que hi ha hagut diverses crítiques per la ubicació de les localitats de l’espectacle. «Les diverses queixes que hem rebut a la UHA han estat perquè les reserves dels clients que tenien hotel + circ eren als laterals, mentre que altres particulars podien comprar entrades centrals el mateix dia de la funció», va explicar Ramos. 

 

Malestar pel soroll del desmuntatge, de matinada, de la instal·lació del Parc Central

Alguns veïns de la zona del Parc Central van expressar crítiques pel fet que els operaris encarregats del desmuntatge de les instal·lacions del Cirque du Soleil fessin aquests treballs de matinada. Es van mostrar molestos pel soroll causat en unes hores que consideren que haurien de ser de descans. Des d’Andorra Turisme, de qui depenen les tasques, es va assegurar que aquest any es va seguir el mateix protocol que en les edicions anteriors: tan bon punt es va acabar l’última funció del Cirque es van iniciar els treballs per desmuntar el decorat. Així, malgrat que es va apuntar que potser «els treballs van ser una mica més llargs perquè el decorat portava més feina», es va insistir que no es va fer res fora de l’habitual. De fet, Andorra Turisme també és un dels organismes que demana un permís especial al Ministeri d’Interior per poder treballar en horari nocturn. En aquest sentit es va argumentar que la tasca nocturna s’ha de fer pels «terminis ajustats» per alliberar l’aparcament.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT