PUBLICITAT

Ampuy proposa crear una unitat per instruir casos de blanqueig

  • El fiscal general creu que l'equip es pot finançar a partir dels decomissos de béns i de diners d'altres casos
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El fiscal general, Robert Ampuy, presenta la memòria de l'exercici passat a Casa de la Vall, davant de les principals autoritats del país, ahir. Foto: TONY LARA

El fiscal general, Robert Ampuy, considera necessària la creació d’una unitat especialitzada dins del sistema judicial per instruir els casos relatius al crim organitzat i el blanqueig de diners. Així ho va manifestar durant la presentació de la memòria de l’activitat del Ministeri Fiscal corresponent a l’exercici anterior, que es va fer en el marc de l’obertura del nou any judicial. L’informe, amb dades que van del juliol del 2009 al 30 de juny passat, recull un augment del 19% en els delictes contra el patrimoni, robatoris, furts, receptació i extorsió, mentre que els delictes contra la salut pública van disminuir un 14%.

Per a Ampuy, es tracta d’insistir sobre «una pista de reflexió, que no és nova». El fiscal general es remet a les recomanacions fetes pel Greco, el Grup d’Estats Contra la Corrupció, en el sentit de crear un equip especialitzat que permeti una major dedicació a aquests casos –que «són nombrosos aquí a Andorra», segons Ampuy– i també una professionalització de les persones que s’hi dediquen.

Ampuy va recordar que el blanqueig de diners està estretament vinculat al crim organitzat i a activitats delictives com ara el tràfic d’armes, drogues i persones, que, al seu torn, tenen interseccions amb el terrorisme. La unitat especial proposada possibilitaria, doncs, destinar recursos específics als casos d’aquest tipus: «Si un batlle envia una comissió rogatòria a un altre país, passen uns divuit mesos de mitjana abans no s’obté una resposta. Si el batlle l’acompanya, la resposta es pot obtenir en un mes i, a més, sol tenir una major qualitat», va indicar.

Les causes relatives a delictes de blanqueig van créixer l’últim exercici en comparació amb l’any anterior i van passar de 16 a 25. Aquest augment és un dels arguments esgrimits pel fiscal general, que va assegurar que la creació d’una unitat com aquesta seria «una inversió útil» i no suposaria cap despesa suplementària als pressupostos estatals.

 

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT