PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Primers auxilis canins

La Creu Roja organitza avui un curs per aprendre com tractar les emergències veterinàries dels gossos: del boca a boca als cops de calor

Per El Periòdic

Cadell de bóxer
Cadell de bóxer | MARICEL BLANCH

És innegable que avui en dia els gossos s’han convertit més que en animals de companyia, en membres de la família. Tret d’algun lamentable eixelebrat, la majoria desitgem el màxim benestar dels nostres companys peluts i tot i la seva vitalitat i resistència, ens angoixem quan es troben malament perquè no som capaços d’entendre què els passa ni com ajudar-los. 


El responsable de formació de la Creu Roja andorrana, Jordi Moran,  va copsar aquesta necessitat i juntament amb una voluntària de l’entitat que és veterinària avui oferiran  el primer curs de primers auxilis per a gossos que mai han organitzat. I van encertar: «Les 10 places que teníem previstes per al curs es van esgotar en un dia, així que vam ampliar fins a 15 però molta gent s’ha quedat fora i amb tota probabilitat el repetirem a l’agost i és possible que l’introduïm a la cartera de cursos permanent», va explicar Moran. 


La formació d’avui està ambientada en el període d’estiu i per això s’hi tractaran alguns perills per als nostres amics de quatre potes que ataquen només a l’estiu, com els cops de calor o el pitjor dels mals que ens pot tocar: la picadura de l’escurçó, davant de la qual «hem d’intentar ser ràpids i identificar l’animal per poder-lo portar al veterinari que li injectarà l’antídot», ens explica Moran. 
Sortosament, aquesta situació és poc freqüent però els cops de calor ho són més i el curs ensenya com prevenir-los i com tractar-los en cas que l’animal en presenti la simptomatologia.  
També s’abordaran les torcedures o petites ferides que es poden fer els cans quan ens acompanyen en les nostres sortides muntanyenques d’estiu, ja que, per a la majoria, en aquest període augmenta la freqüència. I fins i tot accions més quotidianes com ara les tècniques per posar el morrió sense fer mal al morro del gos i sense incomodar-lo excessivament. 
A banda de les afectacions estacionals, es tractaran «els girs d’estómac, un problema que pot ser greu i que sovint apareix quan mengen molt o molt ràpidament». 


De pel·lícula

El moment del curs més sortit de pel·lícula arribarà quan la veterinària ensenyi com practicar la Maniobra de Heimlich en gossos per evitar ofegaments per ennuegament o bé com realitzar la reanimació cardiopulmonar, en cas que el nostre gos pateixi un aturada de cor. «Encara que tots els gossos són benvinguts si estan acostumats a relacionar-se amb altres animals, per a la pràctica d’aquestes dues maniobres utilitzarem un peluix», ens tranquil·litza Moran. 


De cara a l’hivern, Moran preveu adaptar el curs als riscos de l’època i a les sortides a la neu. 
La inscripció al curs té un preu de 20 euros però el 50% té finalitats benèfiques, ja que es destina a les associacions Bomosa i Laika, que vetllen pel benestar dels gossos i d’altres animals. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT