PUBLICITAT

El PRA tira endavant tot i l'ultimàtum de Gabriel

  • Baró, Serra, Torres, Mandicó, Bonell, Calvó, Torres Arauz, Sangrà i Saboya, a la gestora
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Torres, Mandicó, Bonell, Baró, Sangrà i, en segona fila, l'excap de Govern Marc Forné, durant l'assemblea constitutiva del PRA, ahir al vespre Foto: TONY LARA

Com si res no hagués passat a la reunió de la junta plenària de CR de dimecres al vespre o potser precisament pel que va passar dimecres al vespre. Sigui com sigui, el Partit Reformista (PRA) es va constituir ahir formalment a l’hotel escaldenc que ha estat l’escenari de totes les reunions i assemblees prèvies: el Delfos. En una reunió que va aplegar uns 130 simpatitzants va quedar formalitzada l’acta constitutiva de la formació de centre-dreta que aspira a ser alternança als socialdemòcrates.

Durant la reunió va quedar constituïda la comissió gestora del partit, encapçalada pels quatre conseller generals de CR afins al PRA –el centrista Ladislau Baró i els liberals Jaume Serra, Joan Torres i Celine Mandicó– la cònsol menor de Canillo, Mònica Bonell, la candidata de CR a Escaldes, Sílvia Calvó, el president del comitè liberal d’Encamp, Jordi Torres Arauz, l’exministre Estanislau Sangrà i el centrista Gilbert Saboya.

De fet, aquests nou noms de la gestora evidencien quins són els pilars sobre els quals s’alça el PRA: Baró i Saboya representen Nou Centre, el partit centrista hereu de l’Agrupament Nacional Democràtic, el Partit Demòcrata i el Centre Demòcrata Andorrà –o del que queda d’ells–. Sangrà i Serra són liberals escaldencs, Torres Arauz representa els liberals d’Encamp i Bonell forma part del sector del PLA de Canillo més proper als plantejaments del cònsol major, Enric Casadevall. Calvó, per la seva banda, és també una cara del reformisme escaldenc, per bé que mai no ha militat a cap partit, tal i com ella es va encarregar de recordar en el seu parlament.

«ni submissió ni tutela» / Calvó, Sangrà i Baró –per aquest ordre– van intervenir en el parlament d’ahir. L’escaldenca va recordar els orígens de CR, com un «projecte nou i algutinador», mentre que Sangrà va recordar tot el procés de constitució del PRA, partint dels mandats sorgits de les assemblees reformistes que es van començar a reunir fa un any.

Sangrà i Baró no van evitar referir-se a les tensions internes de CR i a les declaracions del president del Grup Reformista, Joan Gabriel, que comminava els quatre consellers impulsors del PRA a definir-se i a triar entre el nou partit o la coalició existent fins ara. «Espero que no hi hagi represàlies», va ironitzar Sangrà quan va anunciar que els quatre consellers formarien part de la gestora.

Baró, per la seva banda, va assegurar que el PRA «continuarà treballant per aglutinar les diferents parts de CR, però no ho farem a qualsevol preu». El polític centrista va assegurar que el nou partit estarà obert al diàleg i a les aportacions de tots, però no als condicionaments previs, perquè si això passés «el PRA naixeria mutilat i tutelat». «Col·laboració sí, submissió no; diàleg sí, tutela, tampoc», va dir Baró en un discurs en què va apostar per superar l’actual «nebulosa» de la coalició i crear «un partit obert i democràtic».

130 assistents / El congrés constitutiu d’ahir va comptar amb la presència de noms destacats de les famílies liberal i centrista com l’excap de Govern, Marc Forné, l’exlíder del CDA, Enric Tarrado, les exministres Mireia Maestre i Meritxell Mateu, els centristes ordinencs Josep Duró i Simó Duró, el líder de l’extinta IDN, Vicenç Mateu, els centristes canillencs Lurdes Font i Jordi Alcobé i els cònsols de Canillo, Enric Casadevall i Mònica Bonell, entre d’altres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT