PUBLICITAT

Veu unànime dels empresaris en pro d'una major diversificació

  • El col·lectiu fa pública la seva aposta per una obertura a l'estranger resultant d'un marc fiscal homologable
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Marc Pantebre, Cristina Viladomat, Xavier Altimir i Pere López, escolten una de les intervencions a la sessió econòmica celebrada ahir Foto: TONY LARA

Aposta pels sectors clau, sí. Continuació del model seguit fins ara, no. Aquesta va ser una de les principals conclusions de la jornada econòmica que van organitzar ahir tres dels principals agents econòmics : la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), amb la excepció de la Petita i Mijtana Empesa (Pime). En qualsevol dels casos, la representació del col·lectiu empresarial va ser pràcticament sense precedents, com així va quedar constatat amb un èxit d’assistència que, d’altra banda, va posar de manifest la gran preocupació del sector en un moment de crisi com l’actual.

Les diferents intervencions, així com la taula rodona amb què es va cloure la jornada, van apuntar la necessitat de protegir els sectors comercial, turístic i financer, així com el de la construcció, però al mateix temps caminar cap a la diversificació cap a noves fórmules de negoci que facin més sostenible el sistema i, sobretot, menys dependent d’aquestes quatre potes que tan s’estan ressentint en el context de crisi. Una de les persones que va defensar amb més fermesa aquesta línia va ser l’empresària de Reig Capital Group, Maria Reig, que va incidir també en la necessitat de «no tenir por» a l’obertura econòmica que, amb els filtres que es considerin oportuns per preservar un creixement sostenible, és un dels pilars que ha d’assolir el Principal si vol continuar progressant. Tot això després d’una crisi que, segons va apuntar, tindria sentit en un últim terme si ha servit per a replantejar el model.

EL FACTOR «SOBIRANIA» / Entre les conclusions finals, que van ser exposades pel president de la CCIS, Marc Pantebre, també va figurar en un primer pla la necessitat d’aprofitar la sobirania com a un factor positiu i diferencial respecte altres jurisdiccions que anhelen aquesta condició, com és el cas de molts sectors, sense anar més lluny, a Catalunya.

El marge de maniobra que aquesta autonomia possibilita a l’hora d’articular mesures per fonamentar un model de futur sòlid és, segons va remarcar Reig, de gran utilitat i una mena d’etiqueta per Andorra. De fet, i a nivell de posicionament, els ponents van apostar per promocionar Andorra com a una marca global en un món cada cop més internacinoalitzat. Precisament, i en aquest context, recuperar els joves talents que a dia d’avui marxen a altres països buscant un futur millor va situar-se com a una de les fites, al temps que canal, per tal d’aconseguir la implementació de sectors que incorporin el valor afegit de la qualitat,. Un valor que, d’altra banda, haurà de posicionar-se com a la única alternativa davant la capacitat superior de producció de països com la Xina.

L’empresari de Gourmeterie Marquet, Jordi Marquet va manifestar en el marc de la taula rodona de cloenda, on també va participar l’empresari del Grup Cairó, Josep Cairó, que el segell de qualitat d’Andorra i la marca d’un país obert a l’exterior ha de passar per «un nou model dirigit a la caiguda de les muralles virtuals del proteccionisme». En aquest sentit, Reig va clarificar davant l’empresariat que la competència no ha de ser vista com a un problema, sinó com a una oportunitat per millorar l’oferta i la qualitat global.

reig aposta per una visió nacional / Reig va assenyalar que la consolidació d’un nou model econòmic fruit d’una reflexió sobre cap a on es vol anar i com es volen assolir les fites plantejades, requereix un treball en clau nacional i amb una coordinació que superi les duplicitats resultants del parroquialisme. Pantebre va oferir-se finalment a empènyer el pla estratègic local proposat pels agents econòmics i va manifestar la seva satisfacció pel gran nivell que, segons ell, van tenir les propostes assolides. El col·lectiu va reconèixer que, com és natural, correspon al Govern articular les mesures.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT