Escaldes-Engordany
Fins a 82 denúncies a la Policia per assetjament escolar en set anys
Moltes víctimes el pateixen només començar la segona ensenyança i hi ha molts casos en la franja dels 14 als 16
L’assetjament escolar sempre ha existit però cada vegada surten més casos a la llum, i per diferents vies. Els protocols que tot centre escolar ha d’activar quan detecta indicis de bullying contemplen que els casos més greus es posin en mans de la Policia, que intervé de seguida davant la possibilitat que s’hagi produït un delicte i després deriva el dossier pertinent a la Batllia.
Segons les dades facilitades des del Govern, en els últims set anys, el cos especial ha arribat a rebre un total de 82 denúncies per violència física o psíquica en l’àmbit escolar amb menors d’entre 11 i 17 anys com a víctimes. Tot i que la xifra anual ha anat oscil·lant, al 2014 van registrar-se 14 casos; entre el 2013 i el 2015, al voltant d’una desena; al 2016 va assolir -se un pic en fregar la vintena; i al 2017 va tornar a descendir fins als 14 casos. Al llarg dels sis primers mesos d’aquest any, però, ja hi hagut vuit denúncies per assetjament escolar a la Policia, una xifra que iguala la de tot el 2015 a l’espera que s’iniciï un nou curs escolar i en transcorri el primer trimestre.
Pel que fa a l’edat de les víctimes de violència en l’àmbit escolar, excloent els vuit casos de nens i nenes que van patir bullying amb 11 anys, la majoria es trobaven en la franja dels 12 als 15. Fins a 19 de les persones assetjades acabaven d’iniciar la segona ensenyança i 14 més van patir un episodi similar un any després de començar-la. Un total de 39 denúncies, gairebé la meitat, provenien de víctimes que estaven en plena adolescència: 13 de persones de 14 anys; 17, de 15 anys; i 9, de 16 anys. I només es van detectar dos casos de bullying a l’edat dels 17, un al 2017 i un altre aquest 2018.
Aquestes xifres es corresponen únicament als casos en què ha intervingut la Policia. Normalment, s’hi deriven els més greus, com quan és un grup i no un únic agressor qui està assetjant la víctima o quan es difonen fotos o vídeos eròtics a través de les xarxes, havia apuntat la directora del departament d’Inspecció i Qualitat Educativa, Marie Pagès, en una entrevista a EL PERIÒDIC. Tot i així, hi ha pares que decideixen no comunicar els casos de bullying a l’escola i opten per recórrer directament al cos policial. Per això és habitual que les xifres ballin i no coincideixin els casos denunciats amb els registrats a les escoles. Per exemple, abans que finalitzés el curs 2017-2018, ja n’havien comptabilitzat fins a 11.