Escaldes-Engordany
Cap al lideratge de la no contaminació
Tot i que la contribució del país a la polució global és mínima, els perjudicis mediambientals ja són aquí
El 100% de les aigües residuals d’Andorra passen per la xarxa de sanejament, el que suposa una satisfacció total del punt número 6 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU respecte a l’aigua neta i potable del país. Per consegüent, el 86% d’aquestes aigües reben una qualificació d’excel·lent o bona, gràcies també al control que des dels últims anys es fa a les cotes humides més altes de les muntanyes i que suposen l’1,3% del nostre territori. Les característiques geogràfiques ofereixen una rica biodiversitat al país amb un gran nombre d’espècies, algunes endèmiques, i dos espais naturals protegits declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. D'altra banda, els boscos ocupen el 40% del territori andorrà i són gestionats segons el principi forestal mínim, per tal de mantenir l’estabilitat i el respecte per la seva multifuncionalitat.
El Govern assoleix un parell de punts dels Objectius de Desenvolupament Sostenible
Tot i que el sector agrícola només representa el 0,5% del PIB, Andorra també assoleix el punt 15 dels ODS sobre la vida dels ecosistemes terrestres. I és que des del Govern es fomenta una pastura tradicional de caràcter extensiu, ja que el 30% de les terres es dedica al cultiu ramader. La resta del sector primari el formen petites produccions locals i la comercialització a través de circuits de proximitat entre productors i consumidors basats en el model de la granja a la taula.
Així doncs, a pesar que clarament la contribució d’Andorra al canvi climàtic és mínima, el país se’n ressent i les primeres evidències comencen arribar en forma de calor (un augment d’entre 0 i 2 graus cada dècada, segons la ministra Calvó) i de pluges (45 mil·límetres menys en el mateix període). A més, s’estima que la meitat del planeta depèn de les muntanyes, tan essencials aquí, ja que suposen aproximadament el 70% de l’aigua dolça. Per tot plegat, Andorra, amb la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó al capdavant, es mostra disposada a liderar el camí cap a un desenvolupament sostenible de muntanya i insta al món a actuar amb urgència.