PUBLICITAT

Andorra la Vella

Tecnologia i inversió francesa per a la transició energètica

Una taula de treball conjunta començarà a treballar immediatament

Sílvia Calvó i Sébastien Lecornu durant la signatura de la declaració d'intencions, dissabte.
Sílvia Calvó i Sébastien Lecornu durant la signatura de la declaració d'intencions, dissabte. | Maricel Blanch

El procés de transició energètica endegat pel Govern comptarà amb la col·laboració de França i, més concretament, amb la tecnologia i la inversió d’empreses gal·les que fa anys que han apostat per les energies renovables amb resultats positius. Aquest és el camí que assenyala la declaració d’intencions signada dissabte per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el secretari d’Estat  francès de Transició energètica i solidària, Sébastien Lecornu.

«Les empreses franceses tenen la qualitat i l’experiència en els processos d’enginyeria però també tenen les ganes d’apostar per aquest tipus de projectes  que requereixen una inversió forta al principi, aquesta és la seva singularitat», va assegurar el representant gal, alhora que va assenyalar que «les energies renovables no només són una esperança per al medi ambient, sinó també per a l’economia», en referència a la rendibilitat d’aquest tipus de projectes i del canvi de mentalitat que han sabut fer les empreses franceses en un tipus de projectes que fins fa uns anys  «només feien les ONG». 

Sébastien Lecornu: «Les energies renovables no només són una esperança per al medi ambient, sinó també per a l’economia»

Taula de treball conjunta

Durant la reunió mantinguda dissabte entre els representants d’ambdós executius es va acordar l’establiment immediat d’una «taula de treball conjunta que haurà hagut de determinar un objectiu concret per a desenvolupar abans de sis mesos», va indicar Lecornu. De la seva banda, Calvó va indicar que «el calendari electoral estreny» i que voldrien deixar encarrilat algun projecte concret abans de la fi de la legislatura, alhora que va indicar que per a complir els objectius d’independència energètica «del 33% el 2030 i del 50% el 2050, cal actuar ràpid i bé» i per això han confiat en l’experiència de França en la matèria «per a aquesta ambició de sostenibilitat, ja que el 75% haurà de ser d’energies renovables», va recordar Calvó.
«L’ambaixadora francesa al Principat [Jocelyn Caballero] dirigirà el grup de treball» per part gal, segons va indicar Lecornu i «rebrà suport de l’ambaixada francesa a Madrid», va concretar. Per la part d’Andorra, la ministra va indicar que en formaran part «el responsable de l’Oficina d’energia i canvi climàtic, així com FEDA que actuarà de catalitzador». La metodologia de la taula serà similar a la de la conferència internacional impulsada per França l’any passat, One Planet Summit, és a dir, es treballarà per objectius concrets, segons va avançar el secretari d’Estat gal. 

Plaques fotovoltaiques

Calvó va explicar que un dels elements importants de la Llei d’impuls a la transició energètica i del canvi climàtic així com del Pla sectorial d’infraestructures que va aprova el Govern recentment és l’energia fotovoltaica, un repte que «FEDA no pot assumir sol amb la velocitat requerida i per això ens alegra disposar d’un país amic per desenvolupar un pla molt ambiciós  i comptar amb el seu savoir-fair per atraure més empreses privades al projecte i comptar amb les seves bones pràctiques». A més, Calvó va explicar que treballaran amb fórmules de «societats participades per privats o concessions de l’Estat perquè els privats puguin explotar projectes concrets» que reverteixin a la xarxa energètica del país. 

Hidroelectricitat


Juntament amb la solar, la hidroelèctrica és l’altra energia que Andorra es proposa augmentar pròximament, amb un total de quatre centrals. Un plantejament que Lecornu va aplaudir per la capacitat de regular la producció d’energia depenent de la demanda mitjançant l’obertura o el tancament de les rescloses. De fet, el secretari d’Estat va visitar la minicentral hidràulica d’Arcalís, que abasteix tota l’estació d’esquí amb energia renovable. 

Escala andorrana

«La lluita contra el canvi climàtic s’ha de fer des de tots els països, sense importar la mida i, a més, l’escala d’Andorra és l’adequada per apostar per totes aquestes tecnologies», va indicar Lecornu, que va lloar les passes del Principat en aquest sentit: «La lluita contra el canvi climàtic és la lluita contra les emissions de CO2 que tenen l’origen sobretot en la mobilitat i la producció d’electricitat». 

Intercanvi amb Martí i Saboya

A més, Lecornu es va reunir amb el cap de Govern, Toni Martí, i va assistir a la presentació d’un projecte innovador de cobertes amb panells solars, presentat pel ministre d’Economia i Competitivitat, Gilbert Saboya. 

La visita de Macron serà «remarcada i remarcable»

Un dels motius de l’estada del secretari d’Estat de transició ecològica i solidaritat francès, Sébastien Lecornu, va ser, com va destacar ell mateix, preparar la visita que pròximament té previst fer el copríncep i president de la República Francesa, Emmanuel Macron. Lecornu va avançar que serà de gran importància per als dos països i pels missatges que s’hi anunciaran: «No només vindrà, sinó que farà un desplaçament, us ho puc assegurar, que serà remarcat i remarcable». El secretari d’Estat no va posar data a la visita, ja que «és ell qui ha de decidir-ho», però va avançar que es produirà «prou ràpid». De fet, va assegurar que Macron està molt vinculat amb la relació que França té amb Andorra i que així li ho va fer saber el divendres després del Consell de Ministres, informa l’ANA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT