Andorra la Vella
El primer centre especialitzat en autisme obrirà al mes d’agost
La Fundació Privada Tutelar i Autea signen un conveni per a persones amb alta necessitat de suport
Potenciar l’autonomia personal i tenir la capacitat de comunicar-se són els objectius de la prova pilot que la Fundació Privada Tutelar i l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea) posaran en marxa el mes que ve en el marc del programa JEI (Joves En Inclusió).
La prova pilot s’emmarca en el programa JEI i pretén fomentar l’autonomia i la comunicació
Tant bon punt finalitzin les obres que s’estan realitzant actualment al local que acollirà el centre (l’antic CAP d’Escaldes-Engordany), començarà el primer projecte específic que es desenvolupa al país per a persones amb autisme amb una alta necessitat de suport. S’hi podran acollir joves d’entre 16 i 25 anys que necessitin una atenció integral i se’ls oferirà un servei educatiu, terapèutic i d’inclusió a la comunitat. «El que pretenem és millorar la qualitat de vida d’aquestes persones i la de les seves famílies», va explicar la coordinadora del programa, Eva Flotars. A més, JEI també és un servei específic i innovador, que es caracteritza pel tracte individualitzat, mitjançant tècniques d’evidència científica. L’assistència serà d’atenció diürna, de dilluns a divendres, i es potenciarà la normalització de la seva situació. És a dir, es faran sortides del centre i es donaran eines als usuaris per què puguin ser partícips de qualsevol entorn.
Tal com va matisar la presidenta d’Autea, Inés Martí, quan es parla de persones amb «alta necessitat de suport», no es refereix a la formació acadèmica, sinó a l’acompanyament que requereixen per incloure’s en la societat. D’altra banda, el president de la Fundació, Joan Carles Rodríguez, va considerar fonamental les ajudes per comunicar-se a través d’estímuls, ja que molts d’ells no poden parlar. «Volem que entrin en el món de tots», va dir.
Sales especialitzades
La responsable del programa, Judith Sansa, va explicar que el centre comptarà amb una sala de psicomotricitat i una altra d’estimulació sensorial. El material que es necessita per treballar en ambdues sales suposa un cost molt elevat i per aquest motiu Autea ha decidit subvencionar-los. És molt important poder gaudir d’aquests espais en un centre com el de JEI, ja que els trastorns que pateixen les persones amb autisme comporten unes dificultes en aquestes àrees que s’han de tenir en compte a l’hora de treballar amb elles. Per exemple, l’espai d’estimulació sensorial «els permet autoregular-se i els fomenta la predisposició davant l’aprenentatge», va explicar la responsable del programa.
En el conveni signat ahir a la tarda es va acordar que Autea, a més d’aportar el finançament de les sales, també buscarà una empresa internacional especialitzada que certifiqui i avaluï el programa.