PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

PS i SDP veuen un retrocés dels drets en el canvi del calendari laboral

Les empreses no vinculades al sector turístic podran treballar en dies festius si ho justifiquen

Per Lídia Raventós, Lara Ribas

Un grup d’obrers treballa en la remodelació de l’avinguda Meritxell, a Andorra la Vella.
Un grup d’obrers treballa en la remodelació de l’avinguda Meritxell, a Andorra la Vella. | Maricel Blanch

Avui entra en vigor la modificació del calendari laboral per a l’any 2018 que es va aprovar en el Consell de Ministres de la setmana passada i que preveu que les empreses no vinculades al sector turístic puguin treballar en dies festius «de manera excepcional i per motius de necessitat justificada». Malgrat que des del grup demòcrata sostenen que simplement es tracta de donar empara legal a aquests treballadors i que les empreses no n’abusaran, el PS i SDP coincideixen que la mesura va en detriment dels drets dels treballadors.

Just ahir la consellera socialdemòcrata Rosa Gili va dirigir diverses preguntes al Govern per demanar explicacions sobre aquesta modificació, ja que –com ella mateixa va manifestar– «no entenem el perquè de la decisió i, de fet, en el decret no s’especifica». A més, va mostrar-se preocupada per les afectacions que les noves disposicions podrien tenir sobre els treballadors, com en l’àmbit de la conciliació familiar. «Ja és prou complicada en aquest país i amb mesures com aquestes es pot veure cada cop més perjudicada», va lamentar Gili. 

Incompatibilitat amb la conciliació

Des d’SDP, el conseller Víctor Naudi va insistir que aquest canvi del calendari laboral representa «un retrocés dels drets dels treballadors i una desmotivació per a ells». «Som un país turístic i ja hi ha molts sectors que es veuen obligats a treballar en dies festius; encara que sigui només en casos excepcionals, no s’ha d’extrapolar la norma a totes les empreses, que s’han de respectar», va reivindicar Naudi. El conseller va retreure a DA que la mesura és contradictòria amb el nou codi de relacions laborals que el grup parlamentari ha entrat a tràmit i «que se suposa que ha de vetllar per la conciliació familiar». 

Els partits creuen que la modificació contradiu la recerca de noves mesures per a la conciliació laboral

De tota manera, el secretari general de DA, Esteve Vidal, va apuntar que «no preveiem que se n’abusi, ja que les noves disposicions no autoritzen de manera oberta i generalitzada tots els sectors a treballar» i va matisar que «no canvien gran cosa, sinó que posen la base legal a una pràctica que malauradament s’ha de fer». «Si el dia de Meritxell algú necessita que un serraller vingui a obrir-li la porta, doncs aquell serraller haurà de treballar i, per tant, ha de tenir una empara legal», va exemplificar-ho Vidal. 

L’A i UL+ILM no van voler entrar a valorar aquesta mesura, que implicarà que les empreses dels rams de la construcció, les indústries en general, les oficines, els establiments bancaris, les perruqueries, el transport i la distribució de mercaderies i els serveis no relacionats directament amb el turisme puguin, igual que aquests darrers, treballar en dies festius amb l’autorització prèvia o posterior del ministeri competent. En principi, s’ha de sol·licitar un permís amb anterioritat, però en els casos que sigui impossible per motius d’urgència es pot comunicar durant els tres dies hàbils posteriors al festiu treballat. 

En tots els casos, el festiu treballat es compensarà traslladant el dia de festa a un altre que no sigui el que sol lliurar el treballador. Quan la sol·licitud sigui a posteriori, el ministeri corresponent haurà de comprovar que els motius d’urgència al·legats siguin suficients i prou justificats, sinó podrà incoar un expedient sancionador. En aquest sentit, la consellera del PS va exigir al Govern que expliqui «què entén per motius de necessitat justificada i d’urgència» i que concreti «quines sancions es poden aplicar en cas d’abusos o mala praxi». Igual que Gili va preocupar-se pel nombre d’assalariats que es podran veure afectats, Naudi va puntualitzar que les classes humils seran les més perjudicades. «I recordem que ja tenen dificultats amb els lloguers i els salaris baixos», va afegir.

Crítiques de les pimes i els sindicats

Després de l’anunci de la modificació del calendari laboral, des de l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa d’Andorra ja van denunciar la mesura. «Si hem de treballar, treballem tots. Que obrin totes les administracions públiques els festius», va apuntar el seu president, Marc Aleix. I encara va anar més enllà tot criticant que «el que no pot ser és que els salaris del sector públic siguin molt més elevats que els del privat, que són els que treballen més hores i més dies a la setmana». L’USdA també es va posicionar completament en contra de la decisió del Govern i el seu portaveu, Gabriel Ubach, va considerar que «empitjoraria les condicions per a la conciliació entre la vida familiar i laboral, una assignatura pendent des de fa molts anys».  Per la seva banda, la CEA sí que va mostrar-se satisfeta amb la modificació del calendari. En ser preguntat, Xavier Altimir, el president de la patronal, va contestar que sempre que hi hagi un previ acord entre el treballador i l’empresa, l’opció de poder treballar en festius és una «bona notícia». «Al final, som un país de serveis i necessitem la màxima flexibilitat», va manifestar Altimir. 

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT