PUBLICITAT

Feda és l'única gran parapública amb resultat deficitari de gestió

  • La diferència entre els ingressos i les despeses va ser del -16,6%, tot i que la dinàmica és millor que al 2008
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La seu de Feda, una de les parapúbliques analitzades Foto: EDUARD COMELLAS

El Departament d’Estadística va emetre ahir les dades corresponents a la liquidació del pressupost 2009 tant de l’Administració central com de les entitats parapúbliques, unes xifres que, a més de confirmar el dèficit de gestió del Govern del -27,2%, apunten a Feda com a l’únic agent que va presentar un resultat de gestió deficitari, arribant al -16,6%. Des de la Secretaria d’Estat per la Reforma de l’Administració i la Promoció de la Societat del Coneixement es va matisar que aquest balanç negatiu és l’únic entre «les principals entitats parapúbliques per magnitud pressupostària». De fet, parapúbliques amb pressupostos més modestos com l’Agència de protecció de Dades o Ràdio i Televisió d’Andorra S.A. van presentar l’any passat resultats de gestió del -32,9% i del -11,4%, respectivament.

En el cas de Feda, tot i que la diferència negativa entre ingressos i despeses fos de 10,778 milions d’euros, la dinàmica va ser millor que al 2008, ja que durant aquell exercici el resultat de gestió va ser d’un -30,5%. En el cas del Govern, el dèficit de gestió es va incrementar en 7,9 punts percentuals respecte el registrat l’exercici precedent, que va ser d’un -19,3%. En tots dos casos, l’execució del pressupost d’ingressos va estar «per sota de les previsions inicials, un -24,2% en el cas del Govern i un -16% en el cas de Feda».

En la línia del que ja es va exposar des del Ministeri d’Economia i Finances, el dèficit de gestió del Govern va ser de 101,3 milions d’euros, una dada que Estadística complementa amb el fet que «l’execució del pressupost de despesa del Govern s’ha saldat amb una desviació del +13,4%, 44,1 milions més de despesa de la inicialment prevista». Mentre que la liquidació d’ingressos va ser en total d’uns 271,247 milions, la de les despeses va arribar fins els 372,545 milions.

PARAPÚBLIQUES EN POSITIU / D’altra banda, el recull difós ahir confirma «els resultats de gestió de superàvit» tant per part d’Andorra Telecom, amb un 10,9% en positiu, com per part de la CASS, amb un 6,1%, i del SAAS, amb un 0,5%. Aquesta última entitat parapública, de fet, és «la que més s’acosta a l’equilibri pressupostari», segons el recull estadístic.

En el cas del SAAS, els ingressos van ser de 59,447 milions, mentre que les despeses van arribar als 59,170, un càlcul afinat per part dels que van elaborar aquell pressupost i que també va ser prou encertat al 2008, quan la desviació va ser del 0,3%. Mentrestant, Andorra Telecom va ingressar 91,403 milions d’euros l’any passat, al temps que les despeses van suposar 82,432 milions, tot derivant en un resultat de gestió de 8,971 milions de superàvit que posen de manifest la bona salut d’aquest agent.

PERILLA EL SUPERÀVIT DE LA CASS / En el cas específic de la CASS, els 10,951 milions de superàvit resultants de la diferència entre els 189,464 milions ingressats i els 178,512 que la parapública va tenir com a despesa, apunten a una dinàmica preocupant. Concretament, «l’evolució del resultat de gestió de la CASS presenta una progressiva reducció dels percentatges de superàvit i una tendència que, als darrers anys, l’acosta a l’equilibri pressupostari».

Curiosament, aquest equilibri pressupostari a què el Govern aspira en el mitjà termini, tal i com va explicar fa unes setmanes el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en el cas de la CASS adquireix una significació negativa, ja que els estalvis que fins a la data havia pogut consolidar la parapública podrien començar a minvar si la dinàmica continua en descens. En aquest sentit, s’ha passat del superàvit de més del 80% assolit en l’exercici 1997 a l’esmentat 6,1%.

En termes globals, es va produir un repunt positiu d’aquesta dinàmica de descens en els anys 1999, així com al 2002 i el 2003, tot i que a partir d’aquell any es va continuar reduint el superàvit amb l’única excepció del 2008, quan va apujar lleugerament fins el 15,1% tot i una conjuntura ja de plena crisi.

amb metodologia ‘eurostat’ / Per tal d’incorporar «millores de caire estadístic i d’anàlisi», a partir d’aquest mes Estadística tractarà les informacions publicades «utilitzant la metodologia proposada per l’EUROSTAT per estimar la tendència de les sèries», segons va informar. Així, els criteris s’aproparan als estàndards del màxim organisme a nivell estadístic a escala europea, eludint així «el problema dels efectes de calendari i d’estacionalitat en les publicacions de dades temporals», a més d’estimar la tendència de les sèries «aportant informació complementària a les dades sense tractar» i adoptant una metodologia «clara i comparable a nivell internacional».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT